Anterieur enkel impingement (voetbalenkel)
(inklemming aan de voorzijde van het enkelgewricht)
Wat is een anterieur enkel impingement?
Bij een anterieur enkel impingement (ook wel een voetbalenkel genoemd) is er sprake van inklemming van een structuur aan de voorzijde van het enkelgewricht. Deze inklemming vindt plaats tussen het uiteinde van het scheenbeen en het sprongbeen. Het anterieur enkel impingement kan verschillende oorzaken hebben:
- Een benig impingement kan het resultaat zijn van enkelinstabiliteit of een blessure. De blessure kan zowel een krachtige beweging zijn geweest waarbij de tenen richting het onderbeen gingen, dan wel herhaaldelijke bewegingen waardoor het gewrichtsoppervlak kleine beschadigingen te verduren krijgt. Indien het gaat om vele kleine beschadigingen zal het gewricht zich sterker maken door botweefsel te produceren. Wanneer uiteindelijk dit stukje bot afbreekt en gaat zwerven door het gewricht kan een inklemming ontstaan. Vaak zit het benige impingement meer aan de voor-/binnenzijde van de voet. Het benige impingement komt veel voor bij voetballers en wordt daarom ook wel ‘de voetbal-enkel’ genoemd.
- Het weke delen impingement kan op meerdere plekken ontstaan maar zit vaak wat meer aan de voor-/buitenzijde van de voet. Vaak ontstaat dit na een enkelverzwikking waarbij de voetzool naar binnen draait. Herhaaldelijk zwikken kan het gewrichtskapsel beschadigen. De verdikking van het kapsel die hierdoor ontstaat en eventueel littekenweefsel kunnen hierdoor klem komen te zitten in het gewricht.
Symptomen voetbalenkel
Allereerst kan een verleden van veelvuldige enkelverzwikkingen bij deze aandoening zeker een grote rol spelen. Daarnaast zijn er diverse symptomen die bij een anterieur enkel impingement voor kunnen komen:
- De enkel is gevoelig wanneer de voet met de tenen richting het onderbeen wordt bewogen;
- Drukpijn wanneer aan de voorzijde van het gewrichtskapsel gedrukt wordt;
- Bewegingsbeperkingen;
- Zwelling van de enkel na een activiteit;
- Verdikking van het gewrichtskapsel;
- Chronische of langdurige enkelpijn.
Anterieur enkel impingement behandelen
Indien er (mogelijk) sprake is van een anterieur enkel impingement zullen röntgenfoto’s worden gemaakt voor de diagnose. Eventueel kan een CT of MRI nodig zijn om andere mogelijke afwijkingen uit te sluiten. Na de diagnose zal er eerst conservatief behandeld worden. Wanneer de oorzaak een enkeltrauma is, bijvoorbeeld een verzwikking of verstapping, biedt een kinesist vaak de uitkomst. Hierbij kan de enkel getraind en gemobiliseerd worden. Bij eventuele problemen in de stand van de voet kan een podologische steunzool de uitkomst bieden. Hiermee kunnen de voeten gecorrigeerd en ondersteund worden. Daarnaast wordt de kans op een volgende verzwikking kleiner.
Mocht de oorzaak van het anterieur impingement een botstukje of botuitsteeksel zijn, dan zal deze operatief verwijdert moeten worden.
Wat kunt u zelf doen om anterieur enkel impingement tegen te gaan?
Het is belangrijk om voldoende rust te houden en te koelen met ijs om zo zwelling en pijn te verminderen. Ontstekingsremmende medicatie kan voorgeschreven worden door de huisarts om pijn en ontstekingsverschijnselen tegen te gaan. Daarnaast kunnen (sport)activiteiten die klachten uitlokken beter vermeden worden.
Een behandeling bij Podologie Hermanns
Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.
Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig! Maak vandaag nog een afspraak.
Zorgeloos bewegen