Podologische (steun)zolen voor veiligheidsschoenen

Podologische zolen (steunzolen)

Bij Podologie Hermanns bent u aan het juiste adres voor (steun)zolen voor in werkschoenen en veiligheidschoenen. We begrijpen namelijk dat veiligheid en comfort op de werkvloer van essentieel belang zijn. Wanneer het gaat om werkschoenen of veiligheidsschoenen, kunnen steunzolen een belangrijke rol spelen bij het bieden van extra comfort en ondersteuning aan de voeten, terwijl ze nog steeds de nodige bescherming bieden. Daarnaast kunnen podologische zolen voor veiligheidsschoenen en werkschoenen pijn en ongemak verminderen die worden veroorzaakt door voetproblemen zoals platvoeten, holvoeten, hielspoor, etc. ​

Zorgeloos & veilig bewegen op de werkvloer met Podologie Hermanns

Waarom bedrijfspodolgie

Musculoskeletale aandoeningen (MSA), niet het eerste waaraan je denkt als uw werknemer zich ‘’ziek’’ meldt. MSA’s vormen een aanzienlijk mondiaal gezondheidsprobleem dat
wereldwijd ongeveer 1,71 miljard mensen treft (GBD 2019 Diseases and Injuries Collaborators, 2020). Deze aandoeningen tasten het bewegingsapparaat aan, bestaande uit: spieren, zenuwen, pezen, het skelet, gewrichten, kraakbeen, tussenwervelschijven en het vasculaire systeem. In Europa zijn MSA’s één van de meest voorkomende werkgerelateerde aandoeningen die miljoenen werknemers treffen. Dit veroorzaakt enorme maatschappelijke kosten, in termen van gezondheid en productiviteitsverlies. Met name ongeveer 60% van de Europese werknemers die werkgerelateerde gezondheidsproblemen aangeven, beschouwen MSA als het ernstigste probleem (EU-OSHA, 2019) en ongeveer drie op de vijf werknemers in de EU melden dat ze aan MSA lijden (Eurofound, 2017).

De regelgeving omtrent steunzolen in veiligheidsschoenen is flink aangescherpt. Iedere schoen heeft specifieke wettelijke eisen om de veiligheid tijdens werkzaamheden te waarborgen. Indien steunzolen worden gedragen, moet zowel de veiligheidsschoen als de steunzool aan deze wettelijke eisen voldoen. Er kunnen zich ernstige ongelukken voordoen wanneer “normale” steunzolen (gemaakt voor confectieschoenen) in veiligheidsschoenen worden gedragen omdat deze niet voldoen aan de veiligheidseisen.Normale steunzolen mogen niet in veiligheidsschoenen gedragen worden.

Zoals bovenstaand staat aangegeven, is de regelgeving omtrent veiligheidsschoenen recent flink aangescherpt. Elke veiligheidsschoen moet voldoen aan de nieuwe wettelijke normeringen om de veiligheid tijdens werkzaamheden te waarborgen. Indien steunzolen worden gedragen in veiligheidsschoenen, moet niet alleen de schoen maar ook de steunzolen voldoen aan de wettelijke eisen. Dit betekent dat gewone steunzolen niet in veiligheidsschoenen mogen worden gedragen. In de richtlijnen Persoonlijke beschermingsmiddelen (89/686/EEG) staat benoemd dat werkschoenen behoren tot categorie 2. Indien deze werkschoenen voldoen aan deze opgestelde norm, wordt hieraan een CE-keurmerk toegekend. Voor werkschoenen zijn voor de volgende normeringen opgesteld:

  • S-schoenen (Safety) – ISO-norm ISO-20345:2011
  • P-schoenen (Protective) – ISO-norm ISO-20346:2014
  • O-schoenen (Occupational) – ISO-norm ISO-20347:2012

Door gebruik te maken van ons type zolen in CE-gekeurde bedrijfsschoenen, voldoen de schoenen nog steeds aan alle normeringen. Dit geldt o.a. voor de meest voorkomende type schoenen zoals:

  • Schoenen met verharde neuzen. O.a. door te letten op de minimaal geëiste resthoogte bij de tenen.
  • ESD/ATEX werkschoenen. Door de materiaalkeuze van onze podologische zolen toe te passen zodat de geleidbaarheid voldoet aan de eisen.


H&H Bedrijfspodologie kan aan alle normeringen voor veiligheidsschoenen voldoen zodat de veiligheid voor werknemers en omgeving wordt gewaarborgd.


Indien u meer informatie behoeft inzake veiligheidsschoenen of podologische zolen, neem dan contact met ons op. Wij voorzien u graag van aanvullende informatie.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op