Kniepijn

Kniepijn is een veelvoorkomende klacht bij Belgen. Doordat de knie tijdens het bewegen als schokdemper werkt, zijn klachten aan de knie dan ook erg vervelend. Klachten kunnen zich voordoen aan het bot, kraakbeen, kniebanden en de spieren rondom de knie. Wanneer iemand deze klachten ervaart, gaat men vaak de knie ontlasten. Hierdoor zie je dat andere gewrichten zoals de heup extra worden belast waarna ook daar klachten kunnen ontstaan.

Chronische en traumatische klachten

Knieklachten worden verdeeld in chronische en traumatische klachten. Chronische klachten ontstaan door ouderdom, langdurige overbelasting of worden veroorzaakt door een verkeerde voetstand of een beenlengteverschil. Dit zorgt ervoor dat de beweging en de stand van de knie negatief beïnvloed wordt. Traumatische klachten ontstaan door een trauma zoals een val of blessure.

Veelvoorkomende knieklachten

Men spreekt over artrose aan de knie wanneer het kraakbeen in het kniegewricht aan slijtage onderhevig is.

Bij een insertietendinopathie van de pes anserinus is de aanhechting van de drie pezen onder de knie aangedaan.

Een van de meest voorkomende knieklachten bij sporters is de Jumpers knee, ofwel de springerknie. Dit is een overbelasting van de aanhechting van de kniepees aan de onderzijde van de knieschijf.

Wanneer u pijn heeft aan de binnen- of buitenzijde van de knie is de kans groot dat u last heeft van uw kniebanden.

Kruisbandletsel is een pijnlijke klacht waarbij de banden onder het kniegewricht zijn aangedaan door een plotselinge oorzaak, zoals een trauma (ongeluk).

Bij een lopersknie is het peesblad aan de buitenzijde van de knie aangetast.

Menisci kunnen beschadigen door acuut letsel of door veroudering/slijtage. Een acuut letsel kan ontstaan door een verdraaiing van de gebogen knie.

Bij deze blessure is de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd en/of ontstoken.

De medische term voor pijn aan de knieschijf is Patellofemoraal pijnsydroom.

Deze klacht geeft pijn aan de voorkant van de knie, net boven de knieschijf.

Retropatellaire chondropathie wordt ook wel ‘theaterknie genoemd’. Het houdt in dat het laagje kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf slechter wordt.

Bij X- benen staan de knieën naar binnen en staan deze erg dicht bij elkaar.

Bij O-benen staan de knieën naar buiten waardoor ze verder uit elkaar staan.

pijn aan de knie

Behandeling van knieklachten

Onze podologen verrichten zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw klachten en kunnen met podologische zolen uw voet-, knie- en beenstand verbeteren. Hierdoor brengen wij het lichaam weer in balans en worden klachten aan de knie verminderd of verholpen. Ook werken we nauw samen met andere zorgverleners. Zij kunnen de therapie aanvullen om zodoende een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in het verminderen van uw klachten.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust: