Artrose aan de knie (Gonarthrosis)
Men spreekt over artrose aan de knie wanneer het kraakbeen in het kniegewricht aan slijtage onderhevig is. Het kraakbeen wordt dunner en zachter waardoor het bot gaat vervormen en er zelfs uitsteeksels aan het bot/gewrichtsrand kunnen ontstaan. Wanneer het kraakbeen dunner wordt gaan de botten in het gewricht meer over elkaar schuren waardoor dit pijnklachten veroorzaakt. Wanneer er een uitsteeksel aan het bot of in het gewricht aanwezig is, kan dit zelfs de beweging beperkten en zo ook klachten veroorzaken. Een afwijkende stand van de voet of de knie zorgt ervoor dat de botten niet mooi op elkaar aansluiten. Indien deze afwijkende stand aanwezig is, zal het proces van de artrose verergeren.
Symptomen
Wanneer het kraakbeen in de knie slijt, geeft dit op den duur pijnklachten in de knie en in de knieholte en straalt dit soms uit naar de benen. Wanneer de knie belast wordt, zoals bij traplopen of sporten, zullen de klachten op dat moment verergeren. Na een periode van rust kan er stijfheid ontstaan, wat vooral merkbaar is bij langere periodes zoals na het slapen. In sommige gevallen kan het knie ook ineens “op slot springen”. Ook tijdens het wandelen of lang staan kunnen de klachten opspelen. De knie kan ook dik worden door vochtophoping of door een ontsteking. Soms kan het gewricht een krakend geluid geven tijdens bewegen (crepitaties).
Oorzaken
De oorzaak van de klacht is vaak gebonden aan de leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van ons kraakbeen af, waardoor klachten kunnen ontstaan. Maar ook op jonge leeftijd kan deze klacht ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma.
Ook overbelasting speelt een belangrijke rol bij de achteruitgang van het kraakbeen. Hoe meer belasting, hoe meer het kraakbeen te verduren krijgt en onderhevig is aan slijtage.
Andere factoren die van invloed zijn: geslacht, obesitas, eerdere trauma’s (ongelukken), groeistoornissen van het kniegewricht.
Behandeling artrose aan de knie
Helaas kan uw podoloog artrose in het kniegewricht niet verhelpen. Wel kan deze zorgprofessional verlichting bieden aan de klacht. Mocht er bijvoorbeeld een afwijkende voetstand aanwezig zijn, dan kan uw podoloog corrigerende zolen maken. Hierdoor komt de voet neutraler te staan, waardoor er een betere belasting op de knie komt. Ook bij aanwezigheid van een beenlengteverschil kan de podoloog d.m.v. een hielophoging het verschil compenseren, zodat de belasting op de knie zoveel mogelijk genormaliseerd wordt.
Ook kan de podoloog spierversterkende oefeningen meegegeven om het kniegewricht stabieler en sterker te maken.
Tenslotte kan er nog een schoenadvies worden gegeven, waarbij er gekeken wordt naar de stevigheid van de schoen.
De huisarts kan eventueel ontstekingsremmende medicijnen geven.
In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de beweeglijkheid van de knie terug te krijgen en pijnvermindering te laten optreden, waarbij het aangetaste kraakbeen wordt vervangen door metaal of kunststof (knieprothese). De behandelmethode die wordt toegepast is afhankelijk van de verschillende stadia van knieartrose (mild-gemiddeld-ernstig), de oorzaak en de duur van de klacht.
Een behandeling bij Podologie Hermanns
Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.
Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig! Maak vandaag nog een afspraak.
Zorgeloos bewegen