Wat is een goede schoen?

Een belangrijk onderdeel van het podologisch onderzoek is het geven van schoenadvies. Podologie Hermanns streeft naar een optimale samenwerking tussen de podologische steunzool en de goede schoen. Pas dan kunnen klachten goed behandeld worden. Maar wat wordt er verstaan onder een “goede” schoen? De podoloog let bij het beoordelen van uw schoenen op een aantal essentiële dingen:

Schoenadvies - waaraan moet een goede schoen voldoen

Schoenadvies:

 • Het contrefort

  Deze moet goed stevig zijn en mag je niet met een vinger kunnen indrukken

 • De loopzool

  Deze moet stevig en stijf zijn en mag je niet makkelijk kunnen buigen en/of uitwringen

 • Het buigpunt van de schoen

  Dit mag puur en alleen zitten op de plek waar je afwikkelt met de tenen. Zit het buigpunt verder naar achteren, dan is dit niet goed.

 • Voldoende breedte en lengte

  De schoen moet voldoende breedte en lengte hebben, anders gaat de schoen knellen en kunnen er klachten ontstaan.

 • Vetersluiting of klittenband

  We geven de voorkeur aan een schoen met veters of velcro, deze kunnen makkelijk aangespannen worden zodat de voet stevig in de schoen zit.

 • Geen naden of stiksels binnenzijde schoen

  Voor diabetici is het belangrijk dat de binnenzijde van de schoen geen naden of stiksels bevat, dit zou voor extra druk en irritatie van de voet kunnen zorgen.

 • Teensprong

  Belangrijk bij stevig schoeisel is de aanwezigheid van een teensprong. Als men de schoen vanaf de zijkant bekijkt moet hij vooraan iets omhoog wijzen. Op deze manier kan er gemakkelijker afgewikkeld worden.

 • Teenbox

  Het is belangrijk dat de tenen voldoende ruimte hebben voorin de schoen zodat die niet gaan knellen en op die manier voor problemen kunnen zorgen.

Loopschoenen

sportpodotherapie

Er is veel keuze in verschillende loopschoenen. Echter is niet iedere schoen geschikt voor iedereen. Globaal gezien zijn er 2 soorten loopschoenen. De neutrale loopschoen en de anti-pronatie loopschoen. In de neutrale loopschoen zit er geen correctie in de schoen verwerkt. De voet wordt dus niet gestuurd door de schoen tijdens het lopen. In de anti-pronatie loopschoen zit wel een correctie verwerkt. Deze correctie vermindert het doorzakken (oftewel overpronatie) van de voet tijdens het lopen. Die correctie kan op verschillende plekken in de schoen verwerkt worden waardoor de voet anders gestuurd wordt tijdens het lopen.

Daarnaast bestaan er verschillende soorten schokdemping die gebruikt worden in loopschoenen. Welke soort schokdemping u nodig heeft is afhankelijk van het type loper dat u bent en op welke ondergrond u gaat lopen. Tevens wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende soorten materiaal voor het bovenwerk van de schoen. Dit bovenwerk heeft invloed op de stevigheid en steun die de schoen biedt tijdens het lopen. Hierbij geldt ook dat niet ieder materiaal geschikt is voor iedereen.

Laat u door onze sportpodologen adviseren welke soort loopschoen voor u de beste keuze is.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel 085 053 00 33.