Reumatische voet

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. 1 op de 5 Belgen heeft reumatische klachten. 1 op 1000 kinderen in België lijdt aan kinderreuma. Onze podologen zijn deskundigen op het gebied van de reumatische voet en kunnen uw klachten verlichten en advies geven hoe u uw voeten in optimale conditie kunt houden.

Symptomen reumatische voet

De meeste reumapatiënten hebben last van pijn en stijfheid in de gewrichten en/of spieren en kampen hierdoor met vermoeidheidsklachten. Bewegen is vaak moeilijk, wat weer kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Soms kunnen de klachten ineens verdwijnen, maar steken net zo snel weer de kop op. Als gevolg van reuma kunnen er vergroeiingen ontstaan in o.a. enkels, voeten en tenen. Hierdoor ontstaan pijnklachten aan de gewrichten, spieren, pezen en zenuwbanen. Ook kunnen er pijnlijke drukplekken zoals eelt, likdoorns en zelfs wondjes ontstaan. Indien u een wondje hebt die niet binnen 5 dagen geneest, maak dan direct een afspraak met uw huisarts of podoloog.

Als gevolg van vergroeiingen kunnen de tenen scheef groeien of over elkaar heen groeien. Ook kunnen bijvoorbeeld klauwtenen en hamertenen ontstaan. Ook de vorm van de voet kan veranderen, waardoor schoenen niet meer passen. Hierbij is een schoenadvies erg belangrijk om wondjes te voorkomen.

reumatische voet

Behandeling reuma door een podoloog

De podoloog kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van het geven van instructies en behandelingen. Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium kan de podoloog uitkomst bieden, zelfs als er al klachten aanwezig zijn. Tijdens een podologisch onderzoek wordt onderzocht of er drukplekken en standsafwijkingen aanwezig zijn. Een betere drukverdeling en een verbeterde functie van de voet (meestal d.m.v. zolen of ortheses) kan de ongemakken van een reumatische voet verminderen. Ook is het belangrijk om een goed schoenadvies mee te krijgen om het risico van drukplekken en wondjes te voorkomen.

 

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op