Doppler onderzoek
Voordat er met een doppler onderzoek begonnen kan worden gaat de podoloog eerst kijken of hij of zij de slagaders in uw voet kan voelen (palperen). Daarna wordt ook de huidtemperatuur gemeten. Vervolgens kan er gestart worden met het vaatonderzoek. Een doppler onderzoek wordt vaak gedaan bij mensen diabetes mellitus.
Tijdens het Doppler onderzoek luisteren we naar uw bloedvaten
Hoe werkt de doppler methode?
Het doppler onderzoek is een standaard gegeven binnen een podologisch diabetes onderzoek. Bij het doppler onderzoek wordt er met behulp van geluidsgolven geluisterd naar de bloedstroom in de slagaders van uw voeten. Hierbij onderzoeken we of er vernauwingen aanwezig zijn. Dit onderzoek wordt toegepast tijdens een diabetische screening. Het nakijken van de slagaders in de voet is onmisbaar, want diabetici hebben een grotere kans op een verminderde doorbloeding van en naar de benen. Bij een vernauwing van de vaten ontstaat er een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels in de voet. Dit heeft als gevolg dat de huid sneller ‘’kapot’’ kan gaan en wondjes langzaam of zelfs niet genezen. We noemen het ook wel perifeer arterieel vaatlijden. Verder is er ook een groter risico op vaatlijden bij roken, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, een te hoge bloeddruk of een verhoogde cholesterolgehalte. Het onderzoek kan ook worden gebruikt bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen. Een typisch voorbeeld is ‘’etalagebenen’’ ook wel claudicatio intermittens genoemd.
Hoe verloopt een doppler onderzoek?
Tijdens het onderzoek
Bij de start van het onderzoek vragen wij u om uw schoenen en sokken uit te doen. Vervolgens wordt er een gel aangebracht op bepaalde plekken van uw voet (binnenzijde enkel en de bovenkant van de voet). Daarna wordt het doppler apparaat op de gel gezet en kan er geluisterd worden naar de doorbloeding in de slagaders van de voet.
Het luisteren naar de bloedvaten is niet pijnlijk. De geluidsgolven die het apparaatje uitzendt worden door het bloed in de slagaders teruggekaatst. Het apparaatje vangt deze geluidsgolven weer op en dit wordt hoorbaar gemaakt. Op deze manier kan de podoloog bepalen hoe het gesteld is met de bloedvaten.
Na het onderzoek
Als het onderzoek is afgelopen wordt de gel van de huid verwijderd en kunnen de sokken en schoenen weer aan.
Een behandeling bij Podologie Hermanns
Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.
Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig! Maak vandaag nog een afspraak.
Zorgeloos bewegen