Bewegingsanalyse

Hoe beweegt elk segment in het lichaam? Welke structuren zijn ‘’afwijkend’’? Hoe kunnen we een oplossing bieden voor klachten of het lichaam optimaliseren? Sinds enkele jaren is motion capture (mocap) een bekend begrip aan het worden binnen de bewegingsanalyse van lichamen.

Maar wat is Mocap nu eigenlijk?

Motion capture is het digitaal vastleggen van de beweging van mensen. Het wordt gebruikt in entertainment, sport, medische toepassingen, ergonomie en robotica. Het geeft informatie over de stand van het lichaam, de bewegingen dat gewrichten maken en zoveel meer.

Bewegingsanalyse:

De analyse van bewegingen kan heel eenvoudig gebeuren door observatie. Hierbij kijken we met de blote ogen naar grote structurele afwijkingen. Denk hierbij aan het wegzakken van een bekken, een schouderhoogte verschil of de knieën die intern roteren tijdens het wandelen/lopen. Specifieke en accurate analyse vergt een bepaalde technologie. Er kan gebruik gemaakt worden van een drukmeetplaat, videoanalyse of mocap. Meestal combineren we al deze zaken om tot een volledig beeld te komen.

Hoe gaan we te werk bij motion capture?

De podoloog zal verscheidene sensoren kleven op de huid of kleding. Deze sensoren interpreteren hoe het lichaam in de ruimte staat en hoe het beweegt. Na een kalibratie zult u een stukje moeten wandelen/lopen. De sensoren sturen alle gegevens van het gangpatroon, spierwerkingen en gewrichtsstanden door via bluetooth naar de computer. Deze data wordt geanalyseerd door uw podoloog en achteraf besproken.

videoanalyse

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust:

Videoanalyse

Onze video-analyse wordt uitgevoerd met een high speed camera van 500 Hertz, wat wilt zeggen dat het 500 beelden per seconde opneemt. Tijdens het lopen/wandelen op een loopband worden deze beelden opgenomen. Door de beelden te pauzeren of vertraagd af te spelen, analyseren we uw looppatroon of andere (sport)bewegingen. Ook kunnen de hoeken van je gewrichten nauwkeurig in kaart gebracht worden en kunnen bewegingen van voeten, enkels en knieën worden opgenomen.

Videoanalyse voor sporters

In de Verenigde Staten wordt de videoanalyse al jaren toegepast om prestaties van topsporters te optimaliseren. De analyse wordt uitgevoerd met een High speed camera. Hierdoor worden niet alleen het looppatroon, maar ook eventuele sportbewegingen perfect inzichtelijk gemaakt. Het systeem is uitermate geschikt om sportanalyses uit te voeren en wordt hier dan ook vaak voor gebruikt. Onderstaand hebben we een filmpje geplaatst van een vertraagd afgespeelde analyse om een indruk te geven.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust: