Morbus Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure van de knie die tijdens de groei optreedt. Het komt vooral voor bij jongens tussen de 10-16 jaar oud en bij meisjes tussen de 8-12 jaar oud. Bij deze blessure is de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd en/of ontstoken. Deze pees hecht aan op de harde knobbel die zich direct onder de knie bevindt, de tuberositas tibiae. Vaak ontstaat er op deze plek wat meer botweefsel dan normaal, omdat de trekkrachten van de pees op het bot hoog zijn.

Morbus Osgood Schlatter

Symptomen

De klachten nemen langzaamaan toe en komen vooral opspelen tijdens en na intensief sporten (rennen, springen, etc.). Er kan sprake zijn van ontstekingsverschijnselen ter hoogte van de tuberositas tibiae (roodheid, warmte en/of zwelling). Bij aanspanning van de bovenbeenspieren en bij strekking van de knie tegen weerstand nemen de klachten toe.

Behandeling Morbus Osgood Schlatter

Als kinderen last hebben van osgood schlatter is dit zeer lastig te behandelen. Op het moment dat de groeischijf gesloten is zullen de klachten pas verdwijnen. Bij jongens gebeurt dit meestal rond hun 17e, bij meisjes vaak iets eerder. Tot die tijd kunnen de pijnklachten natuurlijk wel verminderd worden. Door de verkeerde voetstand aan te pakken met podologische zolen kunnen de trekkrachten minder worden en zal hiermee ook de pijn verminderen. Ook kan medical taping door een van onze podologen verlichting bieden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

Ten eerste: (relatieve) rust! Hierdoor kan de pijnlijke aanhechting wat tot rust komen en gaan herstellen. Daarnaast is het raadzaam om de pijnlijke plek te koelen wanneer hier sprake is van ontstekingsverschijnselen. Gelukkig is dit een klacht die verdwijnt zodra de groeischijf ter hoogte van de knobbel gesloten is. Helaas kunnen hierdoor de klachten wel gedurende lange tijd aanwezig zijn.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op