O-Benen

Bij O-benen staan de knieën naar buiten waardoor ze verder uit elkaar staan. In welke mate dit voorkomt kan verschillen per persoon. Omdat bij O-benen de knieën uit elkaar staan komen de pezen en spieren die aan de buitenzijde van de knie zijn gelegen op overmatige rek. Hierdoor kunnen pijnklachten aan de buitenzijde van de knieën ontstaan. Wanneer de voet doorzakt aan de binnenkant dan kan dit leiden tot X-benen.

o-benen

Symptomen en oorzaken

Een oorzaak van O-benen kan zijn dat de voeten naar buiten gekanteld staan. Doordat de voeten naar buiten gekanteld staan gaan de knieën naar buiten staan. In dit geval is het mogelijk om met een podologische steunzool de voeten en de knieën te corrigeren. Door een verhoging aan de buitenzijde van de steunzool kan de voet meer naar binnen gekanteld worden waardoor de knieën ook wat meer naar binnen gestuurd worden. Hierdoor komen de voeten en knieën rechter te staan.
Het naar buiten staan van de knieën kan ook te maken hebben met hypermobiliteit. Omdat bij hypermobiliteit de banden en pezen te soepel zijn kunnen de knieën naar buiten gaan staan. In dit geval is het vaak niet voldoende om met een steunzool te corrigeren en is het verstandig om contact op te nemen met een kinesist. Samen met de kinesist kunt u doormiddel van oefeningen de spieren van de knieën trainen waardoor deze sterker worden en de functie van de banden en pezen kunnen overnemen.

Wat kunt u zelf doen om de klachten van O-benen te verminderen?

Wanneer u klachten ervaart kunt u zelf hier ook rekening mee houden door stevige schoenen te dragen. Onder een stevige schoen verstaan we een schoen met een stevige hiel omkapping (contrefort) en een stevige loopzool. In vergelijking met een soepele schoen geeft een stevige schoen meer ondersteuning aan de voet. Bij een soepele schoen heeft de voet meer bewegingsvrijheid waardoor de voeten makkelijker naar buiten kunnen kantelen waardoor de knieën ook meer naar buiten bewegen. Het is dus mogelijk dat u in een soepele schoen meer klachten ervaart dan in een stevige schoen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op