Pijn aan de kniebanden

Wanneer u pijn heeft aan de binnen- of buitenzijde van de knie is de kans groot dat u last heeft van uw kniebanden. Aan de zijkanten van de knie zitten twee belangrijke gewrichtsbanden: aan de binnenkant (lig. collaterale mediale) en aan de buitenkant (lig. collaterale laterale). Deze twee kniebanden zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van de knie en het tegengaan van overmatige bewegingen.

pijn aan de kniebanden

Hoe ontstaat pijn aan de kniebanden?

Vaak worden klachten aan de knieband veroorzaakt door een verkeerde voetstand. Wanneer uw voeten naar binnen kantelen, gaan de knieën meestal ook meer naar binnen staan en krijgt men een X-stand van de benen. Hierdoor komt er meer rek op de binnenste knieband. Hetzelfde gebeurt ook andersom; wanneer de voeten naar buitenstaan ontstaat er een O-stand, waardoor de buitenste knieband meer op rek komt. Door de toename aan rek kunnen er klachten ontstaan.

Symptomen

Er wordt een stekende pijn ervaren aan de binnenkant of de buitenkant van de knie, afhankelijk van welke knieband is aangedaan. Het buigen van de knie is pijnlijk, omdat dan deze banden op rek komen. Er is sprake van een lichte zwelling en de knie voelt stijf aan. Als de pijn is weggetrokken ervaren mensen vaak een instabiel gevoel van de knie.

Behandeling van pijn aan de kniebanden

Uw podoloog kan met enkele specifieke kniebandtesten letsel van de binnenste en buitenste knieband aantonen of uitsluiten.

Mocht er een afwijkende voet- of kniestand te zien zijn, dan kan uw podoloog corrigerende podologische steunzolen aanmeten. Hierdoor kunnen uw voeten en knieën een neutralere stand aannemen, waardoor er een betere belasting komt op de binnenste of buitenste knieband. Ook dan de podoloog een gedegen schoenadvies geven, waarbij er gelet wordt op o.a. de stevigheid van de schoen.

Verder kan uw podoloog de knie tijdelijk tapen om meer stabiliteit te creëren of kan er eventueel een kniebrace worden gedragen.

Tenslotte is samenwerking met de kinesist van belang  voor de verbetering van de spierfunctie en actieve stabiliteit (spierversterkende- en stabiliserende oefeningen).

Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verhelpen?

In het begin van het letsel is het belangrijk dat u de aangedane plek koelt met ijs om zwelling te voorkomen/verminderen. Verder is het van belang dat u voldoende rust neemt door belastende activiteiten te mijden.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op