Insertietendinopathie pes anserinus

De knieregio is een complex gebied waar pezen, spieren, gewrichtsbanen, zenuwen en ander weefsel bij elkaar komen. Ter hoogte van de binnenzijde aan de onderkant van de knie vindt men de zogenaamde pes anserinus (ook wel ganzenpoot genoemd, vanwege de vorm). Dit is de aanhechting (insertie) van drie verschillende spieren: m. sartorius, m. semitendinosus en m. gracilis). Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het buigen en naar buiten draaien van de knie. Bij een insertietendinopathie van de pes anserinus is deze aanhechting van de drie pezen aangedaan. Met name langeafstandslopers, zwemmers en bij patiënten met knie-artrose komen deze klachten voor.

Oorzaken

Vaak ontstaat de klacht uit een afwijkende stand van de voeten en/of knieën. Het peesweefsel raakt dan overbelast en er ontstaan minuscule beschadigingen. Het lichaam probeert dit weefsel te gaan herstellen met een ontstekingsreactie. Blijft men de pezen continue te veel belasten, dan ontstaat er een chronische ontstekingsreactie wat op den duur weer gaat zorgen voor achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren een lokale pijn aan de binnenzijde /onderkant van de knie. Soms is er sprake van lichte zwelling.

Behandeling

Als uw podoloog een afwijkende stand van de voeten en/of knieën constateert, dan kan er zooltherapie toegepast worden. Middels een corrigerende steunzool worden de voeten en ook de knieën in een neutralere stand gezet, waardoor de klacht afneemt.

Ook kan de podoloog een belastbaarheidsadvies geven, waarbij er gekeken wordt naar wat iemand aan belasting heeft op een dag en in hoeverre dit mogelijk is. Eventueel kunnen er spierversterkende oefeningen worden meegegeven.

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Het is van groot belang dat de belasting aan de binnenzijde van de knie moet worden gereduceerd. Hierdoor herstelt het peesweefsel zich. Vermijd dan ook activiteiten die overmatige belasting uitlokken.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op