Kruisbandletsel

In het kniegewricht zitten twee kruisbanden: de voorste en de achterste kruisband. De kruisbanden zijn verantwoordelijk voor het tegengaan van overmatige draaiing of het naar voren en achteren bewegen/schuiven van de knie.

Deze kruisbanden kunnen worden aangedaan bij een abrupte draaibeweging door bijvoorbeeld een trauma (ongeluk). Hierbij kan de kruisband gedeeltelijk of geheel inscheuren (ruptuur). Kruisbandletsel worden veel gezien in de voetbal- en skisport. Vrouwen hebben 4 maal hoger risico op het lopen van kruisbandletsel.

Kruisbandletsel

Oorzaken

De klacht ontstaat door een acuut trauma, waarbij er een plotselinge en overmatige beweging wordt gemaakt en hierdoor kruisbandletsel oploopt.

Symptomen

Kruisbandletsel is erg pijnlijk (plotselinge pijn) en men voelt vaak een “plop” of “knap” in de knie. Na het letsel ervaren mensen vaak een instabiel gevoel van de knie. Ook ontstaat er vaak een bloeduitstorting en zwelling van de knie.

Behandeling kruisbandletsel

Een podoloog kan door middel van specifieke bandtesten letsel aan de kruisbanden vaststellen of uitsluiten. Daarna moet er gestart worden met kinesitherapie om de normale beweeglijkheid terug te krijgen en de symptomen van instabiliteit te verminderen. Dat laatste is echter lastig, omdat bepaalde zenuwuiteinden in de buurt van de kruisband ook afscheuren tijdens het letsel. Hierdoor wordt de informatie naar de hersenen omtrent de positie van de knie verstoord. Met oefentherapie wordt geprobeerd om spieren rondom de knie aan te sterken die het verlies aan stabiliteit gaan overnemen.

Mochten de symptomen van instabiliteit niet verminderen met een gedegen trainingsprogramma of met een brace, dan kan er eventueel geopereerd worden. Er wordt dan ergens in het lichaam een pees gebruikt ter vervanging van de kruisband. Een gescheurde kruisband kan immers niet worden gehecht.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten te verminderen?

Het is belangrijk dat u de eerste dagen de knie koelt met ijs om zoveel mogelijk de bloeduitstorting te beperken. Ga daarna de knie ook niet meer belasten door bijvoorbeeld op krukken te lopen. Verder kunt u pijnstillers nemen als de klacht erger wordt.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op