Verstuikte enkel

Een verstuikte enkel, ook wel een verzwikte enkel genoemd kan al gauw gebeuren. U kunt deze blessure krijgen door een verkeerde beweging tijdens het sporten of gewoon door een kleine verstapping. U bent met een gekneusde enkel zeker 8 weken uit de running wat betreft sporten. Sporters zijn vaak ongeduldig en beginnen dan te snel weer met sporten of op een verkeerde manier te bewegen. Dit kan de blessure alleen maar verergeren. Neem bij een verstuikte enkel eens contact op met een van onze specialisten. Zij geven u graag deskundig advies over hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

verstuikte enkel

Oorzaken en symptomen

Meteen nadat u uw enkel verstuikt, ontstaat er een scherpe pijn aan de buitenkant van uw enkel (bij inversietrauma zit de schade aan de buitenkant, bij eversietrauma zit de schade aan de binnenkant). Na enkele minuten kan de pijn lichtelijk afnemen, waarna u weer voorzichtig kunt stappen. Toch blijft uw verstuikte enkel nog even pijnlijk. Na een korte tijd kan uw enkel gaan zwellen en er ontstaat een blauwe plek aan de buitenkant van uw enkel. Dit ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Wanneer de zwelling na een tijd afneemt, zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet, waardoor uw tenen en hiel ook blauw worden. Het is vaak nog onduidelijk of de enkelband verstuikt of ingescheurd is. Kunt u onmogelijk alleen stappen, dan raden wij aan om direct hulp te zoeken. Het kan zijn dat er dan iets gebroken is.

Welke behandelmethoden kan de podotherapeut toepassen?

Een verzwikking van de enkel geneest meestal vanzelf. Rust nemen en niet belasten is de eerste paar weken van belang. Uw podoloog kan eventueel de enkel intapen, zodat de enkel in een positie wordt gebracht dat genezing van de enkelbanden en/of spieren kan plaatsvinden.

Ook kan uw podoloog na een aantal weken u spierversterkende oefeningen meegeven om de enkel sterker te maken.

Mocht u een afwijkende voetstand hebben die kan bijdragen aan het eerder omzwikken van de enkel, dan kan uw podoloog podologische steunzolen maken om de voetstand te corrigeren. Hierdoor wordt de voet in een neutrale positie gedwongen wat de kans op omzwikken verminderd.

Verder kan er met een brace meer stabiliteit aan de enkel worden gegeven tijdens sportactiviteiten.

Uw enkel verstuikt? Dit kunt u doen.

Meteen nadat u uw enkel verstuikt heeft, is het van belang dat u deze meteen koelt met ijs en hoog legt. Leg het ijs niet direct op de huid, maar wikkel dit in een handdoek om te voorkomen dat uw huid bevriest. Het aanleggen van een drukverband kan stevigheid bieden, echter versnelt dit de genezing van uw gekneusde enkel niet. Probeer ook snel weer te stappen, dit bevordert het herstel. Is stappen moeilijk en verergert het de pijn? Wandel dan niet verder en neem dan contact op met uw huisarts. In enkele gevallen kan uw huisarts u doorverwijzen naar een van onze podologen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst van uw gekneusde enkel.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op