Botaangroei (exostose)

Bij een botaangroei (exostose), soms ook wel een bunion genoemd, ervaren mensen vaak een stekende pijn wanneer er druk op uitgeoefend wordt. De plek is vaak rood en gezwollen. Wanneer de botaangroei zich bevindt bij het grote teengewricht, kan deze voor een bewegingsbeperking zorgen. Hierdoor ontstaat niet alleen druk, maar ook pijnklachten bij de beweging. Botaangroei komt met name voor bij mensen met een Hallux Valgus maar ook op andere plaatsen op de voet, bijvoorbeeld bij de aanhechting van de achillespees (Haglundse exostose).

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Hoe ontstaat een exostose?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een exostose is het dragen van te smalle schoenen. Door de smalle schoenen zit het gewricht van de grote teen gekneld en raakt deze geïrriteerd, waardoor een stekende pijn en zwelling ontstaat. Doet u hier niets aan, dan kan de zwelling chronisch worden. Op dat moment ontstaat er een bunion en krijgt u last van een scheefstand van de grote teen. Naast smalle schoenen kunt u ook altijd al last gehad hebben van een voorvoet die breder is. Door deze aanleg is de kans op een exostose groter. Oudere mensen die last hebben van deze aandoening krijgen hier last van door slijtage van de gewrichten.

Exostose behandelen

Rust is belangrijk en voorkomt extra druk op de zwelling. Door middel van schoenadvies en/of een orthese kan de botaangroei drukvrij worden gelegd waardoor de drukpijn minder wordt. Wanneer er sprake is van een bewegingsbeperking in het grote teengewricht, worden podologische zolen geadviseerd ter correctie van de voetfunctie. Bij eeltvorming op de botaangroei wordt geadviseerd om het eelt regelmatig te laten verwijderen door een pedicure.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op