Pijn aan de nagelwal

Problemen aan de nagelwal komen regelmatig voor. De nagelwal is de nagelplooi tussen de huid en de nagelplaat. Deze kan bijvoorbeeld bij nagels met een harde of scherpe rand gemakkelijk beschadigen. Hierdoor kan eeltvorming in de nagelwal optreden, wondjes en ingroeiing ontstaan of zelf een ontsteking plaatsvinden (paronychia). Deze ontsteking wordt door bacteriën of schimmels veroorzaakt. Lees verder als u aan uw nagelwal pijn heeft.

knipadvies teennagel

Oorzaken

Te krap schoeisel of scheefstand van de tenen kan zorgen voor overmatige druk, waardoor nagelwalproblematiek kan ontstaan. Ook kan door trauma (ongeluk) de nagelwal beschadigd raken. Denk daarbij aan het stoten van de nagel of het laten vallen van een zwaar object. Een verkeerde belasting of afwikkeling van de voeten kan deze klacht tevens triggeren.

Mensen met een huidaandoening (eczeem of psoriasis) lopen meer risico op bijvoorbeeld een ontsteking van de nagelwal, omdat de huid minder goed aansluit op de nagelplaat.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren pijn rond de nagelplaat en in de nagelwal, met name tijdens het dragen van schoenen.

Behandeling nagelwal-klachten

Bij aanwezigheid van eelt in de nagelwal kan uw podoloog door middel van instrumentele behandeling het eelt weg halen. Ook kan hij bij een ontsteking van de nagelwal deze grondig schoonmaken. Ook kan er een teenstukje worden vervaardigd als scheefstand van de tenen de oorzaak is van de klacht. Bij een verkeerde afwikkeling van de voeten kunnen er podologische steunzolen worden gemaakt die het stappen optimaliseren en eventueel de druk op de nagelwal doen verlagen.

Verder kan de podoloog u een schoenadvies geven, waarbij de nadruk ligt op voldoende ruimte voor de tenen.

Wat kunt u zelf doen om nagelwalproblematiek tegen te gaan?

Zorg ervoor dat u schoenen draagt die voldoende breedte hebben bij de voorvoet, zodat er geen overmatige druk bij de tenen is.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op