Eelt (hyperkeratose)

Eelt is een beschermingsmechanisme van de huid als reactie op wrijving of druk. Het ontstaat dus op plekken op uw voet, waar veel druk of wrijving is om daar juist meer bescherming te bieden. M.n. de voorvoet, hiel en op/onder uw tenen zal dit ontstaan.

Wanneer eelt te dik wordt, kan dit in pijnklachten resulteren. Dit omdat eelt op uw onderliggende structuren in uw voet zal gaan drukken. Het kan een drukkende/branderige pijn veroorzaken onder uw voeten. Wanneer dit gebeurt op de randen van uw hielen, kan het gaan scheuren, wat kloven kan veroorzaken.

Ook is het mogelijk dat eelt in een kegelvorm uw voet in gaat groeien, wanneer hier sprake van is, spreken we van een likdoorn ofwel eksteroog (clavus). U kunt dit vergelijken met een kiezelsteen dit vast zit in uw voet. Doordat een likdoorn erg scherp is, kan het aanvoelen als iets dat constant in uw voet zit te prikken.

M.n. bij cliënten met diabetes en reuma is het van belang dat eelt verwijderd wordt, zodat de kans op wonden zo goed mogelijk geminimaliseerd wordt.

eelt

Behandeling

Eelt kan op verschillende manieren behandeld worden door uw podoloog. Uw podoloog kan middels een instrumentele behandeling het eelt wegsnijden of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt niet door zenuwen geïnnerveerd wordt.

Ook zal uw podoloog een onderzoek doen van uw voet, dit om te kijken welke oorzaak het eelt heeft. Als blijkt dat het om een biomechanische afwijking gaat in uw voet, dan kan uw podotherapeut een  zolen of orthese voorschrijven om de druk te verlagen onder uw voet, zodat de eeltvorming geremd zal worden.

Uw podoloog zal u tevens een geschikte pedicure voor kunnen schrijven zodat met enige regelmaat het eelt aangepakt kan worden, zodat de kans op klachten zo min mogelijk is.

Zelf kunt u eventueel het eelt nog verwijderen middels een puimsteen door deze bijvoorbeeld na het douchen te gebruiken wanneer uw huid/eelt nog week is.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op