Pijn aan de enkel bij sporten

De enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnen en buitenzijde van de enkel. Deze banden zorgen ervoor dat we stabiel blijven tijdens het lopen en sporten. Echter zijn deze structuren wel blessuregevoelig. Pijn aan de enkel bij sporten komt dan ook regelmatig voor.enkelpijn

De meeste van deze blessures ontstaan door verzwikking. Als we de voet naar binnen omzwikken komen de buitenste enkelbanden maximaal op rek, zwikken we naar buiten dan komen de binnenste enkelbanden op rek. Wanneer de kracht van het zwikken te groot is kan het zijn dat er een scheurtje ontstaat in de enkelbanden of dat deze zelfs volledig afscheurt. Maar er kan ook een enkelbandblessure ontstaan wanneer er gedurende langere periode een verkeerde trekkracht op de enkelbanden staat. Bijvoorbeeld als een voet teveel doorzakt. Wanneer je dan gaat hardlopen komt er 4 keer zoveel kracht op de enkelbanden te staan en kan het zijn dat er hierdoor langzamerhand een overbelasting blessure ontstaat van de enkelbanden. Wanneer klachten aan de enkelbanden niet tijdig worden herkend en behandeld kan dit leiden tot langdurige pijnklachten in de enkel. Deze hoeven niet alleen tijdens de sportbelasting op te treden maar ook tijdens onze dagelijkse bezigheden.

Heeft u last van pijn rond de enkel, zwelling rond de enkel en/of een gevoel van onstabiliteit dan is dit een teken dat er problemen zijn met de enkelbanden. Neem dan contact op met onze podoloog. Door uitgebreid onderzoek wordt er bekeken waar deze klachten vandaan komen en hoe deze te verminderen zijn.