Enkelinstabiliteit
Het enkelgewricht is een sterke constructie die verantwoordelijk is voor het dragen van het lichaamsgewicht en het doorgeven van krachten die op het menselijk lichaam werken. Dit gewricht is omringd door enkelbanden die het gewricht bij elkaar houden en spieren die verantwoordelijk zijn voor het bewegen van de enkel. De samenwerking met de enkelbanden en spieren zorgen voor een stabiel enkelgewricht.
Echter kan hierin verandering komen door bijvoorbeeld een acute enkelverzwikking. Hierdoor worden de structuren aan de buitenzijde van de enkel (enkelbanden) opgerekt of kunnen zelfs inscheuren wat zorgt voor verlies van stevigheid van de enkel. Er is dan sprake van enkelinstabiliteit.
Er zijn twee vormen van enkelinstabiliteit: functionele enkelinstabiliteit en mechanische instabiliteit. Bij de eerste vorm zijn de enkelbanden nog goed, maar zijn de spieren te zwak of reageren niet goed. Bij een mechanische instabiliteit zijn juist de enkelbanden niet sterk genoeg.
Symptomen
Deze klacht wordt gekenmerkt door pijn en een instabiel gevoel in de enkel. De pijn bevindt zicht dikwijls aan de buitenzijde van de enkel. Bovendien bestaat bij mensen met deze klacht de angst voor het opnieuw omzwikken van de enkel (bewegingsangst). Dit is ook niet gek, want een instabiele enkel vergroot de kans op herhaaldelijk omzwikken aanzienlijk. Ook kan de enkel opgezwollen zijn na het omzwikken.
Oorzaken
Meestal ontstaat deze klacht door het herhaaldelijk omzwikken van de enkel. Structuren rondom de enkel zijn dan vaak aangedaan. Hierdoor wordt de enkel instabieler waardoor de kans op omzwikken nog groter wordt.
Behandeling enkelinstabiliteit
Uw podoloog kan spierversterkende oefeningen meegeven om de functie van de enkelbanden deels op te vangen Het is de vraag of dit niet voor de kinesist is. Is de rek eenmaal uit de enkelbanden, dan herstelt dit niet meer. Spieren moeten deze functie dan zoveel mogelijk gaan overnemen. Dat kan door de spieren rondom de enkel te versterken. Ook kan uw podoloog de enkel intapen als tijdelijke therapie. Er kan tevens geadviseerd worden om een enkelbrace te gaan dragen, zodat de enkel niet meer omgezwikt kan worden. Deze wordt met name gebruikt tijdens sportactiviteiten.
Verder gaat de podoloog het belang uitleggen van een goede stevige schoen. Een schoen met een stevige en het liefst hoge hielkap contrefort zorgt ervoor dat de enkel goed is ingepakt en hem meer stabiliteit geeft. Tenslotte kan de podoloog met een corrigerende zool de enkel meer stabiliteit geven, zodat deze minder snel kan omzwikken.
Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?
Zelf kunt u thuis of bij een fitnesscentrum de spieren rondom de enkel gaan trainen, zodat het gewricht sterker en stabieler wordt.
Ook kunt ongelijkmatige ondergronden zoveel mogelijk vermijden. Dit vergroot namelijk de kans op omzwikken.
Een behandeling bij Podologie Hermanns
Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.
Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig! Maak vandaag nog een afspraak.
Zorgeloos bewegen