Wat is een ulcus?
Een ulcus is een medische benaming voor zweer. Het is een defect van de huid tot in het onderhuidse weefsel. Er is weefselverlies opgetreden aan het oppervlak van de huid en deze klacht kenmerkt zich door een geringe neiging tot genezing. Een ulcus onderscheidt zich van een wond, doordat bij een wond het huiddefect bij trauma niet het gevolg is van een al bestaande afwijking. Dit is bij een ulcus wel het geval! Er zijn tal van verschillende vormen van ulcera (meervoud), waaronder een ulcus cruris (zweer aan het onderbeen). Zo’n ulcus kan namelijk op verschillende lichaamsoppervlakken voorkomen. Denk hierbij aan de huid, de bekleding van de luchtwegen, het maag- en darmkanaal enz.
Hoe ontstaat een ulcus?
Een zweer kan verschillende oorzaken hebben: door druk of neuropathie (zenuwaandoening), als gevolg van een infectie, auto-immuunziekten, vasculitis, verstoorde bloedtoevoer, diabetes en blootstelling aan kou.
Wat zijn de symptomen?
Een ulcus kenmerkt zich door een ronde, krater-achtige wond. De huid rond de zweer kan gezwollen, gevoelig en rood zijn. Verder kan er bij een zweer afscheiding of vochtverlies te zien zijn en ervaren de mensen veel pijn. In enkele gevallen kan er koorts optreden. Tevens kan een zweer erg vies ruiken en is de genezing vaak erg langzaam.
Zweren worden verdeeld in gradaties (van minder erg tot zeer ernstig):
0: een voorloper of een genezen zweer
1: een oppervlakkige zweer
2: een zweer die diep genoeg is waarbij het onderliggende huidweefsel of het bot wordt blootgelegd
3: vorming van een abces onder de huid
4: er is lokaal gangreen (weefselsterfte) van de huid, een ledemaat of voet
5: zeer uitgebreide weefselsterfte van een huidgebied of voet
Welke behandelmethoden kan de podoloog gebruiken?
Worden een ulcus niet behandeld, dan kan dit leiden tot vele complicaties zoals: immobiliteit (niet kunnen bewegen), secundaire infecties, abcesvorming van het bot, necrose (afsterven van weefsel), sepsis (bloedvergiftiging) en depressie. Het is dus belangrijk om een ulcus zo snel en goed mogelijk te behandelen. Deze behandeling is gericht op het wegnemen van de oorzaak van deze klacht. Voor deze gespecialiseerde zorg moet men naar het ziekenhuis.
Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen?
Zelf kunt u helaas niet veel doen aan het verminderen van de klacht. Het ligt er maar net aan wat de oorzaak hiervan is. Het is verstandig om de huisarts te raadplegen voor advies. Verder is het goed om het verband voor de ulcus iedere dag te verwisselen en voldoende rust te nemen.