Capsulitis

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. U ervaart irritaties of een ontsteking in de gewrichten van uw voorvoet. Pijnklachten die ervaren worden zijn een stekende of zeurende pijn. Hoe meer u uw voet belast, hoe erger de klachten zullen zijn. Onze podologen helpen u graag met het verhelpen van de klachten naar aanleiding van capsulitis.

capsulitis

Symptomen

Men ervaart pijnklachten ter hoogte van de bal van de voet, met name bij het afzetten van de voet. Het gevoel wordt als stekend ervaren tijdens belasting en als een zeurende pijn in rust. Ook ervaart men vaak een branderig gevoel.

Hoe wordt capsulitis veroorzaakt?

Er is geen eenduidige oorzaak te benoemen. Er liggen meerdere oorzaken ten grondslag aan deze klacht. Zo kunt u capsulitis krijgen door een andere soort belasting. Bijvoorbeeld als u meer gaat sporten of werken. Ook kan het dragen van andere schoenen dit probleem veroorzaken. Tenslotte kunt u een verkeerde voetstand hebben, wat ook in capsulitis kan resulteren. We zien vaak dat een combinatie van bovenstaande oorzaken een rol speelt bij mensen die last hebben van deze klacht. Vaak spelen schoenen een belangrijke rol. Het blijkt dat nog steeds veel mensen te kleine of smalle schoenen dragen, waardoor uw voet niet de optimale steun krijgt die het nodig heeft.

Behandeling capsulitis

Podologische zolen

Door middel van podologische zolen wordt de voetstand gecorrigeerd en wordt de druk op de voorvoet ontlast. Hierbij is het belangrijk dat er een stevige schoen gedragen wordt, zodat de functie van de podologische zool optimaal is.

Adequaat schoeisel

Het is belangrijk om een stevige schoen te dragen, dit kan i.c.m. een podologische zool zijn. Bij voorvoetklachten is het belangrijk om een schoen te dragen met een stevige loopzool en met het buigpunt op het juiste punt, de bal van de voet. Dit zorgt ervoor dat de afwikkeling over de voorvoet gemakkelijker gaat en er minder druk op de voorvoet komt. Bekijk voor meer informatie onze pagina: Waaraan moet een goede schoen voldoen?

OVAC (orthopedische voorziening aan confectie schoen)

Bij een OVAC wordt er een aanpassing gemaakt aan uw eigen schoen. Hier wordt voor gekozen wanneer er met een podologische zool niet voldoende resultaat wordt bereikt. Bij capsulitis klachten kan er gekozen worden om een afwikkelbalk onder de schoen te plaatsen waardoor de afwikkeling gemakkelijker gaat en de druk op de voorvoet verminderd wordt.

OSB (semi-orthopedische schoen)

Wanneer iemand een erg brede voet heeft in vergelijking met de lengte maat is het vaak moeilijk om een schoen te vinden met een juiste pasvorm. Vaak moet er een grotere lengtemaat genomen worden zodat de voet qua breedte in de schoen past. Wanneer de lengtemaat groter is dan de lengte van de voet zit het buigpunt van de schoen op de verkeerde plek waardoor de klachten in stand gehouden kunnen worden. Een semi-orthopedische schoen is een schoen waarbij een afwijkende breedte maat gekozen kan worden. Op deze manier heeft de schoen een goede pasvorm en vind er tijdens het lopen een juiste afwikkeling plaats. Ook in deze schoen kan er gekozen worden om een afwikkelbalk te plaatsen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op