Hallux limitus en hallux rigidus

Een hallux limitus betekent letterlijk een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus wil zeggen een volledig verstijfd grote teengewricht. Hierbij is dus geen beweging meer mogelijkheid. Deze twee begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Het onderscheid zit hem dus in de mate van beweging van het gewricht. Over het algemeen worden meer vrouwen met deze aandoening gezien dan mannen.

Symptomen

Een hallux limitus en rigidus kunnen op verschillende manier ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld de pees van de grote teen die aan de onderzijde loopt te strak gespannen staan, waardoor hij minder beweging toelaat in het gewricht. We spreken van een functionele hallux limitus.

Ook bij een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) wordt de bewegingsmogelijkheid beperkt, doordat het gewricht niet meer goed kan afwikkelen. Deze afwijkende voetstand wordt met regelmaat in de praktijk gezien. Vaak in combinatie met een platvoet.

Een andere oorzaak van deze aandoening kan een gewrichtsontsteking zijn, bijvoorbeeld door jicht of reuma. Het gevolg hiervan is dat er meer botaanwas wordt gemaakt, waardoor de grote teen minder kan bewegen.

Slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht wordt ook gezien als oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld door een ongeluk zoals bij verschillende sporten, waarbij het teengewricht te veel belast wordt. Tenslotte kan er erfelijke aanleg zijn voor deze aandoening.

Oorzaken

De aandoening hoeft niet per definitie klachten op te leveren. Sommige mensen hebben nergens last van, terwijl andere bijvoorbeeld moeite hebben met het afwikkelen tijdens het lopen, omdat de beweging in het grote teengewricht beperkt is. Door deze functiebeperking komt er veel stress op het gewricht en kan daardoor pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Mensen kunnen problemen ondervinden met schoenen, doordat ze te slap zijn en er daardoor te veel van de functie van de grote teen wordt gevraagd. Omdat de functie van de grote teen wordt beperkt gaat het lichaam dit ergens anders compenseren. Vaak zien we dit aan het laatste kootje van de grote teen wat omhoog gaat staan.

Behandeling hallux limitus/rigidus

Zoals al eerder is verteld heeft niet iedereen last van deze aandoening en hoeft er dus niet altijd iets te gebeuren. Is dit echter wel zo, dan zijn er een aantal behandelmogelijkheden waar de podoloog u mee kan helpen. Hij maakt voor u zolen met een extra verstijving ter hoogte van het grote teengewricht. Hierdoor hoeft de teen tijdens het lopen niet af te wikkelen, waardoor u minder pijnklachten ervaart. Tevens wordt d.m.v. zolen een eventuele afwijkende voetstand gecorrigeerd.

Ook geeft de podoloog u een gedegen schoenadvies, waarbij het accent ligt op een schoen met een stijve loopzool om de afwikkelen van de grote teen te verminderen. De schoen neemt als het ware de functie over, waardoor de teen zoveel mogelijk wordt ontzien.

Verder geeft de zorgverlener u een advies om pijngerelateerde activiteiten te verminderen en samen met u te gaan bekijken wat er wel mogelijk is.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten te verminderen?

U kunt zelf de klacht verminderen door de aanschaf van goed stevig schoeisel.

Gerelateerde klachten:

Hallux Valgus (scheefstand van de grote teen)

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op