Bekkenscheefstand
In de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen bekkenscheefstand en bekkenverwringing. Bij een bekkenscheefstand staat het bekken (horizontaal gezien) aan één kant lager dan de andere kant. Bij een bekkenverwringing staat de ene bekkenhelft ten opzichte van de andere bekkenhelft naar achter gedraaid.
Scheefstand van het bekken wordt met regelmaat gezien in de podologische praktijk. Bekkenscheefstand kan leiden tot verschillende klachten, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in het been. Hoe komt dat? Het lichaam probeert de scheefstand namelijk te compenseren door bijvoorbeeld de rug of de knie te draaien of de door de ene knie te buigen. Een bekkenscheefstand hoeft niet per definitie voor problemen te vormen. Is dat wel het geval, dan is het raadzaam om de podoloog te raadplegen.
Oorzaken
De klacht ontstaat als het lichaam niet meer voldoende kan compenseren en er een disbalans ontstaat. Enkele oorzaken voor een bekkenscheefstand zijn: na een bevalling, een val of spierzwakte, na een ongeluk, wervelblokkades, een aangeboren beenlengteverschil, langdurige stress met een gespannen houding en een verkeerde zithouding en/of slaaphouding, afwijkende voetstand, heupafwijkingen en bekkeninstabiliteit.
Symptomen
De symptomen van een bekkenscheefstand zijn erg verschillend. Het is namelijk afhankelijk van waar het lichaam de compensatie haalt: de benen of de rug. Wordt de compensatie gehaald uit de wervelkolom dan ervaart men bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn of pijn in de heupen met uitstraling naar de benen. Compensatie uit de benen geeft vaak klachten aan de knieën en andere delen van de benen. Mensen met deze klacht ervaren soms dat ze scheef staan of dat zij dat van anderen horen.
Behandeling bekkenscheefstand
Als uw podoloog een beenlengteverschil of een andere afwijkende stand constateert, dan kan hij of zij corrigerende zolen voor u gaan maken. Hierdoor zal de voet een neutralere stand aannemen en/of wordt het beenlengteverschil gecompenseerd, waardoor de klachten minder moeten gaan worden.
Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podoloog u verwijzen naar een kinesist, huisarts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.
Wat kunt u zelf doen om bekkenscheefstand tegen te gaan?
Het ligt er uiteraard aan wat de oorzaak van de klacht is. Zit de oorzaak meer in een verkeerde houding tijdens zitten, staan en/of slapen dan is het goed hier bewust van te zijn en een juiste houding proberen aan te nemen. Probeer verder zoveel mogelijk stress te vermijden, waardoor er ook minder spanning op de spieren is.
Een behandeling bij Podologie Hermanns
Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.
Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig! Maak vandaag nog een afspraak.
Zorgeloos bewegen