Wat is een posterieur enkel impingement?
Een posterieur enkel impingement is ook wel bekend als het achterste inklemmingsyndroom. Er ontstaat pijn aan de achterzijde van de enkel doordat structuren ingeklemd raken. Dit kunnen kapsels, banden en pezen zijn, maar ook een botuitsteeksel of los botstukje. De inklemming gebeurt met name tijdens bewegingen waarbij de voet helemaal wordt gestrekt (met de tenen naar beneden bewegen). Vaak zijn de klachten ook al gedurende enige tijd aanwezig alvorens de diagnose gesteld wordt.
Oorzaken
Het posterieur enkel impingement kan verschillende oorzaken hebben.
- Acuut: Vaak ontstaat het dan door een geforceerde beweging van de enkel waarbij de voet naar beneden beweegt. Soms kan er hierbij een breuk ontstaan.
- Overbelasting: Dit komt voornamelijk voor bij sporten waarbij de voet veelvuldig naar beneden wordt bewogen (hardlopen, balletdansers, voetballers). Wanneer er herhaaldelijk sprake is van een lichte inklemming kan dit elke keer een beetje schade aanrichten. Als dit langere tijd aanhoudt kunnen de beschadigde structuren uiteindelijk klachten gaan geven.
- Chronische instabiliteit: Dit houdt in dat de enkel zichzelf niet meer stabiel kan houden doordat omringende spieren en banden te soepel zijn. Vaak treedt dit op na meerdere enkelverzwikkingen. Door het gemis aan stabiliteit en sturing in het gewricht kan een inklemming gemakkelijker optreden.
- Vanaf de geboorte: Sommige mensen hebben vanaf de geboorte al een los botstukje achter bij de enkel zitten (os trigonum). Het formaat van het botstukje kan variëren. Wanneer het van nature al groter is kan het een inklemming veroorzaken zonder dat daar een aanleiding voor is.
Symptomen
De pijn ontstaat vaak tijdens activiteiten waarbij maximale strekking van de enkel wordt gevraagd. Pas na de activiteit, dus in rust, treedt de pijn veelal op. Ook ’s ochtends en ’s avonds kunnen de klachten aanwezig zijn en zelfs toenemen. Klachten worden meestal gevoeld aan de achterzijde van de enkel en is vaak acuut en scherp. Wanneer er dan op de achterzijde van de enkel wordt geduwd nemen klachten toe. Soms kan het ook uitstralen richting de voet of de kuit of kan er zwelling aanwezig zijn.
Posterieur enkel impingement behandelen
Allereerst is het lastig om de diagnose posterieur enkel impingement te stellen. Er zijn namelijk veel verschillende aandoeningen aan de achterzijde van de enkel welke op kunnen treden. Hierdoor lopen mensen vaak al maanden rond met deze klachten. Er zijn ook maar weinig goede testen waarmee het posterieur enkel impingement te diagnosticeren is. Om deze diagnose aan te tonen of uit te sluiten wordt er vaak gebruik gemaakt van beeldvormend onderzoek.
Wanneer de diagnose posterieur enkel impingement is gesteld en het blijkt dat het ontstaan is door instabiliteit of overbelasting, dan kunnen kinesitherapie en podologie mogelijk helpen. Met behulp van een podologische steunzool kunnen eventuele provocerende bewegingen worden gecorrigeerd. Kinesitherapie kan hierin helpen om spieren rondom de enkel te versterken.
Indien het posterieur enkel impingement is ontstaan door een los botstukje of een inklemming van bepaalde structuren kan operatief ingrijpen overwogen worden wanneer conservatieve therapie niet voldoende is.
Is er nog iets wat u zelf kunt doen?
Helaas is deze aandoening niet zelf op te lossen of te verminderen, en zult u een afspraak moeten maken bij de podoloog voor een behandelingsplan.