De ziekte van Perthes (Morbus Perthes)

Bij de ziekte van Perthes verandert de heupkop een paar keer van vorm. Dit komt doordat bij deze aandoening de bloedvoorziening in de heupkop tijdelijk is verstoord. Doordat er een tijdje geen of onvoldoende bloed in de heupkop komt, sterven de botcellen op die plek af. Wanneer vervolgens na een tijdje de bloedvoorziening weer op gang komt gaat het lichaam zelf het dode botweefsel opruimen. Hierdoor verandert de vorm van de heupkop.

De ziekte van Perthes komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud. Indien de ziekte van Perthes ernstiger is kan de vorm van de heup soms zo veranderen dat dit op latere leeftijd kan zorgen voor vervroegde slijtage van de heup. Gelukkig komt dit weinig voor omdat het herstelmechanisme van het lichaam bij kinderen nog erg goed is. Hoe goed de heup zich herstelt is afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de doorbloedingsstoornis van de heupkop.

Symptomen

De beginfase van de ziekte gaat onopgemerkt voorbij. Pas wanneer de vorm van de heupkop gaat veranderen treden de symptomen/klachten op. De heup geraakt geïrriteerd en kinderen kunnen mank gaan lopen. Dit zal vooral de eerste weken tot maanden zijn. Ook is de pijn niet het gehele ziekteproces hetzelfde. Er kunnen namelijk perioden zijn waarin juist meer of minder klachten ervaren worden. Kinderen geven vooral pijn aan in de heup, maar ook de knie kan klachten geven. Normaliter duurt het 3 tot 4 jaar voordat de heupkop weer is hersteld. De laatste 2 jaar hebben kinderen vaak wel minder klachten. Soms komt het echter voor dat het herstel langer duurt, tot het eind van de groei.

De ziekte van Perthes behandelen

De diagnose wordt gesteld door een orthopedisch chirurg. Bij het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar de bewegingen van de heup en zal er een röntgenfoto worden gemaakt. Hiermee wordt de vorm van de heup goed in kaart gebracht en kan worden vastgesteld in welke fase de ziekte is. Soms is het nodig om ook een aanvullend MRI-onderzoek te doen.

Daarnaast is het niet wetenschappelijk bewezen of de uiteindelijke heupvorm door een behandeling verbeterd kan worden. Het belangrijkste wat conservatief gedaan kan worden is het bewaken van de heupkop. Deze mag namelijk niet te veel uit de kom gaan steken. In de meeste gevallen wordt zonder verder ingrijpen een goed eindresultaat bereikt. Wat in ieder geval niet helpt zijn beugels, gipsbroeken, weken lang bedrust of langdurig rolstoelgebruik.

Is er nog iets wat u zelf kunt doen?

Zorg ervoor dat uw kind de heup niet te veel belast. Dit vermindert de irritatie van het heupgewricht namelijk het snelst. Wanneer er heel veel klachten zijn kan het nodig zijn uw kind een paar dagen heel rustig aan te laten doen en indien nodig pijnstillers te geven. Podologie Hermanns is gespecialiseerd in kinderpodologie. Wij geven u graag advies over (de behandeling van) voet-, knie- en heupklachten bij kinderen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Kunnen wij u helpen? Vul het contactformulier in of bel 085-053 00 33.