Te kleine schoenen dragen – soms kunt u zelf al veel problemen voorkomen

In de praktijk valt het mij op dat er erg veel mensen op te smalle en/of te kleine schoenen lopen. Vaak wordt verondersteld dat mensen met een brede voorvoet een maat groter moeten kopen qua lengte, zodat de schoen ook breder wordt. Dit klopt niet! Het is juist de bedoeling dat u naar een breedtemaat kijkt en dus niet een grotere schoen koopt. Maar hoe weet u nu dat uw schoen de juiste lengte en breedte voor uw voet heeft?

Qua lengte is het belangrijk dat u bij de langste teen nog ongeveer één duimbreedte over heeft. Deze ruimte heeft u nodig om goed af te kunnen wikkelen. Mocht deze ruimte te krap zijn en u dus te dicht met het topje van de teen tegen de neus van de schoen aankomt, dan is de kans groot dat u blauwe nagels krijgt. In schoenenwinkels wordt vaak gekeken naar de grote teen, maar niet bij alle mensen geldt het dat dit de langste teen is. Soms is de tweede teen de langste, wat inhoudt dat u bij deze teen juist een duimbreedte over moet houden! De voetlengte kan worden opgemeten met een voetlengtemeter. Deze is vrijwel altijd aanwezig in een schoenenzaak.

Qua breedte is het belangrijk dat de omtrek van de voet opgemeten wordt. U kunt dit ook zelf doen. Pak een flexibel meetlint en leg deze onder de bal van de voet (voorvoet). Vervolgens meet u de omtrek van de voet. U weet nu wat uw omtrek van de voet is in centimeters. Doe dit bij beide voeten, elke voet is namelijk uniek!

Ik weet mijn voetmaten, wat nu?te kleine schoenen

Nu u de juiste lengte en breedte van beide voeten weet is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede schoen.

Helaas is de ene schoen de andere niet, waardoor u altijd de schoen moet passen voordat u hem koopt. Een tip om ervoor te zorgen dat u de juiste schoen tot uw beschikking krijgt, is: haal de binnenzool uit de schoen en ga erop staan. Let er vervolgens op dat de bal van de voet en de tenen niet over de rand van de binnenzool vallen en dat u een duimbreedte over heeft bij uw langste teen. Als dit het geval is, dan heeft de schoen de juiste lengte en breedte voor uw voeten. Daarnaast moet een ‘goede’ schoen ook nog andere aspecten bevatten voordat het een ‘goede’ schoen is.

Heeft u het idee dat u een goede schoen draagt, maar heeft u toch last van pijn in de voeten? Uw podoloog kan u helpen bij het opmeten van de voet en het geven van een goed schoenadvies. Het dragen van te kleine schoenen kan problemen veroorzaken die makkelijk zelf te voorkomen zijn. Voor mensen die hun voeten zwaarder belasten dan gemiddeld – bijvoorbeeld als u regelmatig gaat gaan joggen –  is het van nóg groter belang dat de loopschoenen goed aansluiten op de voeten.