Sesamoïde osteochondrosis (Slijtage middenvoetsbeentje)

De sesambeentjes (sesamoiden) zijn twee kleine beentjes die onderaan het gewricht van de grote teen zitten. Deze twee kleine beetjes zitten aan de pees van de grote teenspier. De sesambeetjes zorgen voor een gemakkelijkere samenwerking. Bij deze klacht zijn de sesambeenderen (botstructuren) onder het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aangedaan. Het wordt met name gezien bij kinderen en adolescenten. De diagnose wordt gesteld op basis van een röntgenfoto, waarbij er onderscheid wordt gemaakt met een sesamoïditis (ontsteking).

Oorzaken

Er zijn verscheidene oorzaken bij deze klacht. Een daarvan is het ontstaan door een trauma (ongeluk). Daarnaast kan de oorzaak liggen aan een verkeerde morfologie (bouw van het bot). Vaak ontstaat deze klacht door overbelasting. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een stressfractuur.

Symptomen

Met deze aandoening ervaart men vaak pijn ter hoogte van het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aan de onderkant van de voet. Er treedt bewegingsbeperking op in het grote teengewricht. Ook is op de tenen lopen erg pijnlijk.

Behandeling slijtage middenvoetsbeentje

Uw podoloog verlicht de klacht door middel van een corrigerende zolen die de belasting op de sesambeenderen reduceert. Verder wordt er behandeld met tijdelijke therapieën zoals taping en vilttherapie waarbij de druk op de plek van de sesambeenderen wordt verminderd.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Als de oorzaak ligt bij een overbelasting dan moet u het grote teengewricht zoveel mogelijk ontlasten tijdens verschillende activiteiten gedurende de dag. Belangrijk hierbij is dat het staan op de tenen vermeden moet worden.

Daarnaast is het dragen van de juiste schoeisel van belang. Het dragen van een schoen met een stugge loopzool zal voor meer ondersteuning zorgen. De podoloog kan hier verder advies op geven. Zie ook onderstaande video.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op