Scheve kleine teen (Digitus quintus varus)

Een scheve kleine teen (digitus quintus varus) betekent het naar binnen wijzen van de 5e (kleine) teen. Deze ligt dan vaak boven de 4e teen.

Oorzaken

De klacht ontstaat veelal bij mensen met een holvoet, waardoor zij meer over de buitenzijde van de voet gaan stappen. Hierdoor komt er meer druk op de buitenkant van de 5e teen en kan deze naar binnen komen te staan (standsafwijking). Deze klacht kan ook voorkomen bij mensen met platvoeten. De voorvoet komt dan vaak naar buiten te staan, waardoor ook hier weer de 5e teen in de verdrukking kan komen. Een andere oorzaak kan zijn het dragen van te smalle schoenen.

Symptomen

Door de standsafwijking van de 5e teen kan er zich een likdoorn vormen tussen de 4e en de 5e teen, doordat ze in de verdrukking komen. Ook kan er op de buitenzijde een knobbel ontstaan (bunion). Verder kan het namelijk ook dat de kleine teen onder de 4e teen kruipt. We spreken dan van een ruiterteen.

Behandeling

U kunt met deze aandoening prima bij de podoloog terecht. Wij kunnen verschillende behandelingen uitvoeren om de klachten te verminderen. Zo kan de teenstand worden gecorrigeerd middels een orthese, om zo de 4e en 5e teen uit elkaar te houden en weer in de goede positie te zetten. Hierdoor wordt de druk tussen de tenen afgenomen. Verder kan de podoloog bij een afwijkende voetstand corrigerende zolen maken, om de voorvoet te ontlasten, waardoor de 5e minder belast wordt. Tevens kan er een gedegen schoenadvies worden gegeven, waarbij het belangrijk is dat de schoen voldoende breedte heeft voor uw voeten, zodat de 5e teen minder in de verdrukking komt.

Voor een scheve kleine teen recht te zetten wordt vaak gebruik gemaakt van een siliconen orthese
steunzolen

Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen?

Zelf kunt u ervoor zorgen dat u schoenen breed genoeg zijn voor uw voeten, zodat de kleine teen voldoende ruimte heeft.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op