Wat is een Tailor’s bunion?

Een Tailor’s bunion wordt ook wel bunionette of ‘kleermakersknook’ genoemd. Het is de benaming voor een uitstulping ter hoogte van het kleine teengewricht. Het is te vergelijken met een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) maar dan voor de vijfde teen. Vaak wordt deze klacht gezien in combinatie met een hallux valgus. Bij een Tailor’s bunion kan er sprake zijn van extra botaanmaak, maar vaak gaat het om een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen.

‘Tailor’ betekent in het Engels ‘kleermaker’. Het vaak in kleermakerszit zitten kan de klacht veroorzaken. Vandaar de benaming van deze klacht. Naast het vaak in kleermakerszit zitten heeft de Tailor’s bunion ook nog andere oorzaken. Te krappe en te smalle schoenen spelen hierbij een belangrijke rol. De schoenen kunnen dan teveel aan de zijkant van de voet drukken waardoor de kleine teen scheef kan gaan staan. Onderliggend ziet men ook vaak een van nature brede voet of spreidvoet.

Symptomen

Bij een Tailor’s bunion is er vaak een stekende pijn aanwezig aan de buitenzijde van de voet, ter hoogte van het kleine teengewricht. Ook kan er roodheid, warmte en/of zwelling aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is dan is er veelal sprake van een ontsteking. Pijn treedt met name op bij het dragen van te nauwe schoenen. Door de druk van de schoen kan er ook mogelijk een wondje ontstaan.

Tailor’s bunion behandelen

Als eerste spelen schoenen een belangrijke rol in de behandeling van de (pijn)klachten. Een podoloog kan hiervoor een passend schoenadvies geven. Het is van belang om schoenen te dragen die de juiste pasvorm hebben voor de voet. Daarnaast kan een podoloog op maat gemaakte podologische zolen maken om een eventuele verkeerde voetstand te corrigeren en een betere drukverdeling te creëren. Daarnaast is het mogelijk om een teenstukje (orthese) te maken.

In sommige gevallen kunnen (semi-)orthopedische schoenen ook een uitkomst zijn. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan de bunion altijd nog operatief verwijderd worden.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten te verminderen?

Het belangrijkste wat u zelf kunt doen is ervoor te zorgen dat de schoenen die u draagt breed genoeg zijn voor de voeten. De schoenen mogen niet te krap zitten en/of knellen rondom de voorvoet. Ook het dragen van hogere hakken kunt u beter vermijden. Daarnaast kan het koelen met een icepack verlichting geven. Bekijk onderstaande video om te zien waar een schoen aan moet voldoen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op