Nagelbedletsel

Nagelbedletsel is vaak erg vervelend. Er kan van alles aan de hand zijn met de nagel: hij kan loszitten, afgebroken of versplinterd zijn enz. Het kan zijn dat het nagelbed zodanig is beschadigd dat er hierdoor een blijvende vormverandering van de nagel kan plaatsvinden.

nagelbedletsel

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van nagelbedletsel is een direct trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de teen of het laten vallen van een zwaar voorwerp op de teen. Nagelbedletsel kan ook ontstaan door continue overdruk op de nagel, zoals bij het dragen van te krap schoeisel.

Symptomen

Iemand met nagelbedletsel ervaart pijn aan de betreffende nagel en teen. Vaak is er een bloeding aanwezig of is er ander letsel van het nagelbed zichtbaar. Bovendien kan er sprake zijn van verkleuring van het nagelbed.

Behandeling nagelbedletsel

Als er nagelbedletsel aanwezig is kan uw podoloog gaan inspecteren hoe de toestand van de nagel is. Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel. Mocht er een bloeding onder de nagel aanwezig zijn (haematoom) dan kan dit voor extra druk zorgen. De podoloog kan dan twee kleine gaatjes in de nagel maken om zo de druk te verminderen.

Verder kan deze voetexpert u een gedegen schoenadvies geven, waarbij er onder andere gekeken wordt of er voldoende ruimte is voor de tenen.

Mocht er een afwijkende stand van de tenen te zien zijn dan kan de podoloog een teenstukje maken om zo de teenstand te corrigeren en eventueel de druk van de nagel te verminderen.

Wat kunt u zelf doen om nagelbedletsel tegen te gaan?

Bij letsel aan het nagelbed is het belangrijk dat u de druk van de nagel afhaalt door bijvoorbeeld brede schoenen te dragen of tijdelijk op slippers te lopen. Dit geeft vaak al verlichting. Informeer naar onze mogelijkheden omtrent slippers met een op maat gemaakt voetbed. Mocht er een wond aanwezig zijn dan moet u deze ontsmetten om infecties tegen te gaan.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op