Nagelbloeding (Subungeaal heamatoom)

Een subungeaal heamatoom is een medische benaming voor een nagelbloeding. Dit kan zowel voorkomen bij de vingers als de tenen en wordt met regelmaat gezien.

Nagelbloeding

Oorzaken

Vaak is een bloeding onder de nagel een gevolg van een trauma (ongeluk) of een verbrijzeling van het topje van de vinger of teen. Dat kan bijvoorbeeld door: te krap schoeisel, het laten vallen van een zwaar voorwerp, het stoten of het bekneld raken van de nagel.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren meestal een ernstige en kloppende pijn. Dat wordt veroorzaakt door de druk van het bloed en vocht dat zich verzamelt onder de nagel. Ook is er een donkere verkleuring van de nagel te zien. Het begint met een rode tot paarse kleur en wanneer het bloed stolt verandert de kleur van donderbruin tot zwart. De bloedingsplek groeit samen met de nagel uit. Verder is de aangedane nagel gevoelig en kan er zwelling optreden. Na een aantal dagen neemt de pijn vanzelf af.

Bloeding onder de nagel behandelen

Er is geen behandeling nodig wanneer er een pijnloos en kleine bloeding onder de nagel aanwezig is. Dit moet vanzelf overgaan. Mocht u behoorlijk last hebben van de pijn, wat wordt veroorzaakt door de druk onder de nagel, dan kan uw podoloog of huisarts een klein gaatje maken in de nagel. Hierdoor wordt de druk weggenomen en de pijn vermindert. Bij zeer ernstige gevallen kan de arts worden geraadpleegd.

Mocht er buiten de bloeding onder de nagel meer aan de hand zijn, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Na het stoten of vallen van een zwaar voorwerp op de nagel kan er bijvoorbeeld ook een fractuur (botbreuk) aanwezig zijn.

Wat kunt u zelf doen om een nagelbloeding te verhelpen?

U kunt zelf bij deze klacht de aangedane hand of voet hoog houden en koelen met ijs om de zwelling te verminderen. Breng het ijs niet direct aan op de huid, maar wikkel dit eerst in een handdoek. Verder kunt u pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op