Gebroken middenvoetsbeentje (Jones-fractuur)

Een Jones-fractuur is een botbreuk van het vijfde middenvoetsbeentje (metatarsale 5) en wordt ook wel een Jonesfractuur genoemd. De diagnose wordt gesteld op basis van een röntgenfoto.

Oorzaken

Een botbreuk heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een recent trauma (ongeluk). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stoten, omslaan van de voet of iets laten vallen op de voet.  Ook ontstaat een gebroken middenvoetsbeentje doordat het voor een langere tijd overbelast wordt. Er komt dan te veel stress op het botstuk, deze raakt vermoeid en kan breken. Osteoporose (afname van botdichtheid) zorgt ervoor dat de kwaliteit van het bot dermate verslechtert dat het de belasting tijdens afwikkeling niet meer kan verdragen. Tenslotte is een persoon met een bepaald voettype (holvoet of platvoet) gevoeliger voor het oplopen van botbreuken van het middenvoetsbeentjes.

Symptomen

Mensen met deze klacht hebben vaak pijn aan de buitenzijde van de middenvoet. Het bewegen en belasten van de voet is dan erg pijnlijk. Ook kan er een zwelling ontstaan op de aangedane plaats, omdat het weefsel geïrriteerd is.

Behandeling Jones-Fractuur

Aan de hand van de soort breuk (ongecompliceerd of gecompliceerd) wordt de behandelmethode bepaalt. Bij een ongecompliceerde breuk wordt de voet gestabiliseerd  met een gipsspalk. Bij een gecompliceerde breuk zal er een chirurgische ingreep plaatsvinden, zodat erna goed herstel kan optreden.

De podoloog kijkt of een afwijkende voetstand zorgt voor meer belasting op het middenvoetsbeentje. Zo ja, dan wordt er met een corrigerende zooltherapie gestart om het bot zoveel mogelijk te ontlasten. Verder geeft de podoloog een advies over belasting (de stress op het lichaam) en belastbaarheid (wat het lichaam aankan).

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Bij een verdenking van een fractuur moet u contact opnemen met de huisarts. Zorg ervoor dat u de voet zo min mogelijk belast.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Kunnen wij u helpen? Vul het contactformulier in of bel 085-053 00 33.