Tarsaal Tunnel Syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van een voetzenuw, de Nervus tibialis. Deze zenuw loopt aan de binnenkant van de enkel door een soort tunnel. De binnenzijde van de tunnel bestaat uit de botstructuren van de enkel en de buitenzijde van de tunnel bestaat uit een peesachtige structuur. Deze peesachtige structuur zorgt ervoor dat de zenuw goed op zijn plaats blijft.

Oorzaken

De klachten kunnen veroorzaakt worden door een foutieve voetstand (platvoet), het veelvuldig zwikken van de enkel of bijvoorbeeld slijtage in de achtervoet. Door de bewegingen in de voet tijdens het staan en wandelen, wordt de tunnel nauwer en raakt de zenuw beklemd. Hierdoor kan de zenuw geïrriteerd en zelfs beschadigd worden.

Symptomen

De pijnklachten bij dit syndroom zijn voornamelijk van tintelende, brandende en stekende aard aan de binnenkant van de enkel. De klachten kunnen echter wel uitstralen richting de voetzool doordat een aftakking van de zenuw ook geïrriteerd kan raken.

Behandeling Tarsaal Tunnel Syndroom

Tijdens een podologisch onderzoek zal er gekeken worden naar de oorzaak van de klachten. Wanneer er sprake is van een foutieve voetstand kan deze gecorrigeerd worden door middel van een steunzool. Daarnaast is het dragen van stevige schoenen erg belangrijk.

Wanneer de klachten veroorzaakt worden door het veelvuldig zwikken van de enkel kan er ook gestart worden met steunzolen om wat meer stabiliteit in de enkels te krijgen. Ook is het trainen van de spieren rondom de enkels voor meer stabiliteit een goede toevoeging aan de therapie.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen