Zware benen

Zware benen is de benaming voor het gevoel dat u heeft als u een zwaar gevoel in uw benen heeft. Er kunnen diverse oorzaken worden aangewezen. Onder andere een verkeerde stand van uw voeten, verkeerde schoenen, spieren die verkort zijn of overbelasting kunnen oorzaken zijn van vermoeide benen. Maar ook ouderen en zwangere vrouwen ervaren vaak dergelijke klachten. Maak een afspraak bij Podologie Hermanns voor de behandeling van deze vermoeide benen. Onze podologen helpen u graag!

zware benen

Symptomen

Mensen met een zittend of staand beroep en vrouwen die zwanger zijn zullen regelmatig last hebben van de zogeheten zware benen. Onderstaand vindt u een overzicht van de symptomen die u zult ervaren:

  • Zware, vermoeide benen. Dit gevoel neemt toe zodra u loopt
  • Verminderde klachten als u uw benen omhoog legt
  • Opgezwollen benen, vaak bij de enkels
  • Het kost u moeite om uw benen niet te bewegen
  • ’s Nachts ervaart u tintelingen in uw benen

Oorzaken

Bij ieder mens is er sprake van bloedcirculatie. Op het moment dat dit proces goed verloopt zullen uw benen altijd licht aanvoelen. Werken u aders minder goed, dan gaat het bloed niet krachtig genoeg terug naar uw hart, waardoor u last krijgt van zware benen. Vaak wordt dit gekoppeld aan een minder functionerende bloedcirculatie. Vrouwen hebben vaker last van deze klachten dan mannen. Zware benen kunnen uiteindelijk zorgen voor spataderen. Op dat moment is een bezoek aan uw huisarts noodzakelijk.

Naast de bloedcirculatie zijn er nog enkele andere oorzaken te noemen van zware benen. Uw houding is er hier een van, als u de hele dag moet staan of zitten zult u eerder last hebben van deze klachten. Heeft u last van overgewicht, dan is de kans groot dat u vermoeide benen heeft. Ook kan de leeftijd een rol spelen, deze klacht komt vaker voor bij oudere mensen. Wat ook een rol speelt is uw levensstijl. Beweegt u weinig dan heeft u een verhoogde kans op zware benen. Tot slotte kunt u simpelweg pech hebben en kan het erfelijk bepaald zijn dat u last heeft van zware benen.

Behandeling

De specialisten van Podologie Hermanns starten een behandeltraject altijd met een onderzoek naar de oorzaak. Bij sporters zal dit een sportpodologisch onderzoek zijn. Op basis van het onderzoek zal een behandelplan op maat worden opgesteld. Tape, zolen, stretch sokken en sportcompressiekousen maken vaak deel uit van de behandeling bij zware benen. Wij zullen kijken welke hulpmiddelen u van de klachten kunnen verhelpen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op