Bursa/bursitis (Slijmbeursontsteking)

Een bursa wordt in de volksmond ook wel een slijmbeurs genoemd. Dit is een kussentje gevuld met vocht en bevindt zich op plaatsen in het menselijk lichaam waar pezen van spieren zich aanhechten op botten in de buurt van een gewricht. De functie van een slijmbeurs is het soepel langs elkaar laten glijden van pezen over de botten, zodat er geen wrijving ontstaat tijdens het bewegen.

Slijmbeursontstekingen kunnen op verschillende plaatsen ontstaan:

  • Bursitis subtrochanterica (slijmbeursontsteking in de heup)
  • Bursitis patellaris (slijmbeursontsteking in de knie)
  • Bursitis prepatellaris (slijmbeursontsteking voor de knieschijf)
  • Bursitis infrapatellaris (slijmbeursontsteking achter de knieschijf)
  • Bursitis iliopectinea/iliopsoas (slijmbeursontsteking rondom de lies)
  • Bursitis pes anserinus (slijmbeursontsteking rondom de pezen aan de binnenkant van het scheenbeen)

Bursitis calcanei plantaris, retrocalcaneale en subcutane achilleï (slijmbeursontstekingen rondom de achillespees)

Oorzaken

We spreken van een bursitis als een slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken geraakt. Deze klacht wordt gezien als een reumatische aandoening. Het komt vooral voor bij mensen boven de 30 jaar en wordt veelal gezien in de schouder, de elleboog en de knie.  Maar hoe ontstaat het? Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting, waarbij bepaalde bewegingen vaak herhaald worden. Ook kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat omliggende structuren ontstoken zijn. Deze ontsteking kan zich verder gaan uitbreiden naar de slijmbeurs, waardoor deze ook wordt aangedaan. Een derde belangrijke oorzaak van deze klacht is val of een klap op de slijmbeurs, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken kan geraken.

Symptomen

De tekenen van een slijmbeursontsteking zijn de klassieke ontstekingsverschijnselen. Denk hierbij aan roodheid, warmte en zwelling van de huid in de buurt van de slijmbeurs. Bovendien is het gewricht in de buurt van een slijmbeurs vaak pijnlijk en voelt het stijf aan, waardoor het gewricht vaak minder goed kan bewegen. Veel voorkomende locaties waar een slijmbeursontsteking ontstaat zijn de knie, de heup, de achillespees, de schouder en de elleboog.

Behandeling Bursa / Bursitis

De behandeling van deze klacht is afhankelijk van de oorzaak en de duur van de aandoening. De podoloog biedt zowel tijdelijke als blijvende therapieën aan. Bij een tijdelijke therapie wordt er bijvoorbeeld vilt aangebracht op de plek waar de slijmbeursontsteking zit. Hierdoor wordt deze plek drukvrij gelegd en de belasting op de slijmbeurs vermindert. Vilt is een textiel dat op de huid wordt geplakt, welke gebruikt wordt om bijvoorbeeld slijmbeursontsteking bij de achilles aan te pakken.

Verder biedt de podoloog een blijvende zooltherapie aan bij een afwijkende voetstand/functie. Door middel van zolen wordt deze voetstand gecorrigeerd, waardoor de overbelasting op de slijmbeurs wordt verminderd en de tijd krijgt om te genezen. Een schoenadvies door de podoloog behoort ook tot de behandeling. Hierbij wordt o.a. gelet op de juiste lengte, breedte en stevigheid van de schoen.

Ook kan een podoloog verwijzen naar een huisarts die ontstekingsremmende pijnstillers kan voorschrijven. In de meest ernstige gevallen, waarbij er geen resultaten worden geboekt, komt de patiënt in aanmerking voor een operatie.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten van bursa/bursitis tegen te gaan?

Een slijmbeursontsteking is meestal een tijdelijke aandoening en geneest vaak vanzelf. U verlicht de klacht door het gewricht waar de slijmbeurs zit meer rust te geven. Hierdoor wordt de slijmbeurs minder belast en krijgt het de tijd om te genezen. Ook bieden pijnstillers (paracetamol en ibuprofen) verlichting.

Gerelateerde klachten:

Tendinitis (ontsteking van de pees)

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust:

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen