Accessoire os naviculare syndroom

De voet bestaat uit verschillende botten en op sommige plaatsen kunnen extra kleine botjes voorkomen (accessoire). Zo ook op het scheepsvormig beentje (os naviculare) dat zich aan de binnenzijde van de voetwortel bevindt. Accessoire os naviculare betekent letterlijk “extra bot op het scheepsvormig beentje”. Een andere benaming hiervoor is “os tibiale externum”.

Oorzaken

De extra botjes zijn vanaf de geboorte aanwezig en komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het is dus een aangeboren aandoening en begint tijdens de puberteit vaak klachten te geven. Dit extra stukje bot levert vaak problemen op bij het veel lopen en sporten.

Symptomen

Dit extra botstuk op het scheepsvormig beentje geeft vaak een bult(je) aan de binnenzijde van de voet. Dit kan in de weg zitten met het dragen van schoenen wat klachten op kan opleveren. Tussen dit extra botstuk en het scheepsvormig beentje kan het kraakbeen beschadigd raken en ook dit kan voor pijnklachten zorgen.

Behandeling accessoire os naviculare syndroom

Uw podoloog kan een gedegen schoenadvies geven, waarbij er bijvoorbeeld een uitsparing moet komen in de schoen ter hoogte van het extra botje. Hierdoor drukt de schoen niet meer tegen het bot en ervaart u minder pijn hieraan.

Ook kan de podoloog met vilt (een soort gaas) de plek tijdelijk drukvrij leggen.

Tevens kan bij een afwijkende voetstand de voet worden gecorrigeerd met een podologische steunzool, zodat de plaats waar het extra bot zit meer kan worden ontlast.

Bij aanhoudende klachten, mits alles is geprobeerd, kan er eventueel een operatie plaatsvinden waarbij chirurgisch het botstukje wordt verwijderd.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten te verminderen?

Zelf kunt u ervoor zorgen dat er geen naden of stiksels lopen in de schoen ter hoogte het extra botstukje. Hiermee voorkomt u irritatie. Tenslotte kunt u ook controleren dat de schoen niet te strak zit, zodat er minder druk en wrijving komt op deze plek.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op