Turfteen/grasteen (omhoog geklapte grote teen)

Bij een zandteen, ook wel volleybalteen genoemd, is er een kneuzing van het weefsel bij het grote teengewricht. Meestal ontstaat een zandteen na een trauma. Hierbij heeft er in de meeste gevallen een geforceerde buiging met veel kracht plaatsgevonden bij het grote teengewricht.

Oorzaken turfteen

Een turfteen/grasteen ontstaat door overstrekking wat herhaaldelijk kan voorkomen en waardoor de banden rondom het gewricht te veel worden opgerekt (verstuiking).

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn bij het grote teengewricht. De pijn neemt toe bij belasten en buigen van de teen. Daarnaast kan er ook roodheid en/of zwelling aanwezig zijn op deze locatie waardoor het grote teengewricht moeilijker kan bewegen. Lopen, springen en afzetten is in de meeste gevallen pijnlijk.

Welke behandelmethoden kan de podoloog gebruiken?

Veelal zal er in het begin gewerkt worden met conservatie therapievormen als: RICE-therapie (rust, ijs, compressie, elevatie); taping ter ondersteuning van het gewricht of eventueel een spalk aan een andere teen. Na de acute fase wordt er gewerkt met met spierversterkende oefeningen. Mocht dit allemaal niet helpen, dan worden er  podologische zolen vervaardigd. Middels podologische steunzolen wordt het aangedane teengewricht ontlast. De podologische steunzolen worden gemaakt voor in de confectieschoenen, maar ook in sport- en/of werkschoenen. Daarnaast wordt er een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor de desbetreffende klacht.

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Zelf kunt de RICE of ICE-methode toepassen die wordt gebruikt in geval van kneuzingen, verstuiking en verrekking van pezen en spieren. Dit methode staat voor: rust houden, koelen met ijs, druk geven en hoog houden. U kunt pijnstillers als paracetomol en ibuprofen nemen tegen verlichting van de pijn. Verder moet u belastende activiteiten zoveel mogelijk vermijden. Ten slotte kunt u checken of uw schoenen voldoende stevigheid bieden, waarbij een stijve loopzool een belangrijk kenmerk is. Een stijve loopzool neemt de afwikkeling van de voet als het ware over en zorgt ervoor dat de belasting op het grote teengewricht wordt verminderd.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op