Teen uit de kom

Een teen uit de kom is erg pijnlijk, maar wat is er dan precies aan de hand? Het menselijk lichaam bestaat uit verschillende botten die samen met elkaar in verbinding staan. Deze verbinding tussen twee botdelen noemt men een gewricht. Ieder gewricht heeft zo zijn eigen vorm, veelal een kop en een kom. Hierdoor passen de botdelen goed in elkaar, waardoor soepele beweging mogelijk wordt gemaakt. In een gewricht kunnen verschillende problemen ontstaan. Zo kan het voorkomen dat een gewricht niet meer goed in elkaar past. Bijvoorbeeld omdat deze gedeeltelijk uit de kom is. Dan spreken we van een zogenaamde subluxatie. Dit kan in bijvoorbeeld het teengewricht plaatsvinden. Deze zijn dan uit hun ideale positie geraakt en zijn dan vaak pijnlijk bij beweging. Is dit blijvend, dan spreken we dan van een chronische (langer dan 6 weken) subluxatie (gedeeltelijk uit de kom) van de MTP’s (teengewrichten).

Oorzaken

Een subluxatie van de teengewrichten ontstaat door een disbalans tussen de teenbuigers en teenstrekkers (spieren). Dit is het o.a. geval bij klauw- en hamertenen.

Symptomen

Mensen met een chronische subluxatie van MTP’s ervaren pijn onder de bal van de voet en/of teengewrichten tijdens het afwikkelen van de voet. Er is vaak een vergrote bewegingsuitslag in de teengewrichten te vinden.

Teen uit de kom behandelen

De therapie die wordt toegepast op deze klacht is afhankelijk van de oorzaak en de duur.

Uw podoloog kan deze klacht met verschillende therapieën behandelen. Zo kunnen door middel van een podologische steunzool standsafwijkingen in de voet worden gecorrigeerd. Ook kan met een schoenadvies de teengewrichten worden ontlast, zoals bijvoorbeeld een schoen met een stijve loopzool. Ten slotte kan de podoloog een silicone orthese maken om de teengewrichten te ondersteunen tijdens de afwikkeling.

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Zelf kunt u letten op het schoeisel dat u draagt. Wees ervan bewust dat de schoen bij de voorvoet breed genoeg is, de tenen voldoende ruimte hebben en een stugge loopzool heeft.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Vermoedt u dat uw teen uit de kom is? Vul het contactformulier in of bel 085-053 00 33.