Kromme of tunnelvormige teennagel (hyperconvexe nagel)

Wanneer men een zeer kromme of tunnelvormige teennagel heeft dan spreekt men over een hyperconvexe nagel. Hyperconvexe nagels komen voornamelijk voor bij de grote tenen. Door de kromme vorm kan de nagel verhoogde druk uitoefenen op de nagelwal wat tot klachten kan leiden. De klachten die men ervaart is een drukkend gevoel van of op de nagel, met name tijdens het afzetten van de voet. Wanneer de nagelvorm niet wordt gecorrigeerd, is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van een ingegroeide teennagel.

Hyperconvexe tunnelvormige teennagel

Oorzaken tunnelvormige teennagel

Vervorming van de nagel kan erfelijk zijn of kan ontstaan door trauma (ongeluk). Hierbij is de nagelplaat zodanig beschadigd geraakt dat deze van vorm is veranderd.

Tunnelvormige teennagel behandelen

Om de verhoogde druk in de nagelwal te verminderen, kan door middel van een nagelbeugel de nagelvorm worden gecorrigeerd. Deze beugel zorgt ervoor dat de nagelplaat vlakker wordt. Wanneer de nagelvorm voldoende is gecorrigeerd, kan de nagelbeugel eraf worden gehaald. Houdt er rekening mee dat de nagel na verloop van tijd zijn oude vorm zal aannemen.

Symptomen

En extra bolstaande nagel hoeft niet per se voor problemen te zorgen. Is dit wel zo, dan ervaren mensen vaak irritatie of kan er zelfs een ontsteking ontstaan als de nagel bijvoorbeeld ingroeit (ungius incarnatus). Deze mensen vinden het vaak fijn om te lopen op blote voeten, omdat er zo geen schoen drukt op de aangedane plek.

Welke behandelmethoden kan de podotherapeut gebruiken?

Mocht een hyperconvexe nagel voor problemen zorgen dan kan uw podoloog eventueel een nagelbeugel vervaardigen. Deze beugel heeft als doel de nagel rechter te maken, waardoor hij minder in de nagelwal zit te duwen en als het ware vrij komt te liggen.

Ook kan uw podoloog u een gedegen schoenadvies geven, waarbij er gekeken wordt of de schoen voldoende ruimte biedt voor de tenen.

Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen?

Teennagels moeten recht worden afgeknipt. Dat is al helemaal belangrijk bij hyperconvexe nagels, waarbij er meer kans is op ingroei. Door de nagels recht te knippen voorkomt u deze klachten.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op