Knipadvies van de podoloog – Teennagels niet rond afknippen

knipadvies teennagel

Uw podoloog kan u knipadvies geven voor uw teennagels. Meestal gebeurt dit wanneer u een ingegroeide nagel hebt die is ontstaan door het verkeerd knippen van de nagels. Teennagels groeien zo’n 2 tot 3 mm per maand.  Dat betekent dat het ongeveer drie tot zes maanden voordat een nagel volledig is uitgegroeid. Voor de grote teennagel kan dit nog langer duren. Knip uw nagels regelmatig. Het is belangrijk dat u de teennagels, in tegenstelling tot de vingernagels, recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Dit is met name belangrijk bij mensen met een bolle stand van de nagelplaat (hyperconvexe nagels).

Knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en het eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of de douche komt. De nagels zijn dan zacht en kunnen daardoor minder snel inscheuren bij het knippen.

Indien u uw nagels (bij)vijlt, doe dit dan bij voorkeur in één richting in plaats van op en neer. Bij een op en neer gaande beweging is er namelijk een grotere kans op een ingescheurde nagel. Des te kwetsbaarder de nagel is, des te fijner hoort een vijl te zijn. Wanneer uw nagel breekbaar en verdikt is, dan kan het zijn dat u last heeft van een kalknagel of schimmelnagel. Wanneer u een kalknagel of schimmelnagel heeft is het raadzaam om deze nagel als laatste te knippen/vijlen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Desinfecteer uw knipschaar of vijl ook na gebruik.

Bij vaak inscheurende nagels kunt u een nagelharder toepassen. Deze zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Ook kunt u een afspraak maken bij een pedicure, de nagelspecialist bij uitstek.