Artrose grote teen

Artrose van de grote teen is een aandoening waarbij het kraakbeen tussen het eerste middenvoetsbeentje en de teen aan slijtage onderhevig is. Wanneer het kraakbeen dunner en zachter wordt, gaan de botten in het gewricht over elkaar heen schuren waardoor pijnklachten ontstaan. Wanneer er een uitsteeksel aan het bot of in het gewricht aanwezig is kan dit de beweging beperken en de klachten verergeren. Een afwijkende stand van de voet en/of teen zorgt ervoor dat de botten niet mooi op elkaar aansluiten, dit kan het proces van de artrose verergeren.

artrose tenen

Symptomen

Wanneer het kraakbeen bij de grote teen slijt, geeft dit op den duur pijnklachten aan de teen en de omliggende structuren. Bij belasting, zoals bij lopen of sporten, zullen de klachten verergeren. Na verloop van tijd ontstaat er stijfheid van het teengewricht, waardoor de beweeglijkheid vermindert. Ook kan er scheefstand van de teen ontstaan, een zogenaamde Hallux Valgus. Deze kan eventueel gepaard gaan met een knobbel aan de zijkant van de teen.

Oorzaken

We onderscheiden diverse oorzaken van artrose. Ten eerste kan ouderdom een grote rol spelen. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen tussen de botten steeds meer verzuren en steeds minder flexibel zijn. Ook de schoenen die u draagt kunnen bijdragen aan artrose. Schoenen die te soepel zijn zorgen ervoor dat uw voet teveel bewegingsruimte heeft waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Behandeling artrose grote teen

Uw podoloog kan met een podologische zool zorgen dat de belasting op de voeten wordt verbeterd, waardoor de teengewrichten meer rust krijgen. Tevens kan uw podoloog u een goed schoenadvies geven en het belang uitleggen van een stijve loopzool. Deze neemt als het ware de afwikkeling van uw voet over, zodat de belasting op de teengewrichten verminderd wordt en u minder pijn ervaart.

Wat kunt u zelf doen om artrose in de grote teen tegen te gaan?

Afhankelijk van verschillende factoren die invloed hebben op het verkrijgen van artrose én die bij u van toepassing zijn, kunt u zelf een aantal dingen doen om de pijn te verlichten:

  • Bij overgewicht: afvallen (eventueel in samenwerking met een diëtist of voedingsconsulent)
  • Belasting gewricht: zorg ervoor dat het gewricht niet te veel wordt belast, maar blijf vooral in beweging.

Verder kunt u ervoor zorgen dat u goed schoeisel heeft, waarbij een stijve loopzool een belangrijke rol speelt, om de belasting op de gewrichten te verminderen. Dit geldt ook voor het vermijden van het hoge hakken. Dit zorgt immers voor meer druk en belasting op de teengewrichten.