Lumbale wervelkanaalstenose (vernauwing in de onderrug)

Een lumbale wervelkanaalstenose is een vernauwing in de onderrug. Het wordt ook wel vernauwing van het wervelkanaal of stenose genoemd. Meestal komt het pas op latere leeftijd voor.

Symptomen

De klachten lijken op die van een hernia. Het verschil is dat bij een hernia de pijn meestal maar in één been zit. Bij een lumbale wervelkanaalstenose zijn klachten vaak aanwezig aan beide benen.

Klachten waar u mee te maken kunt hebben zijn:

  • Uitstralende pijn van de onderrug naar de benen;
  • Krachtverlies in de benen;
  • Doofheid en/of tintelingen;
  • Een zwaar of vermoeid gevoel in de benen;
  • Heel soms ook ongewild urineverlies (incontinentie)

Klachten spelen vooral op tijdens lopen of lang staan en nemen tijdens zitten of voorover buigen juist af. Tijdens het voorover buigen krijgen de zenuwen in de rug namelijk meer ruimte. Dit is de reden waarom mensen met een vernauwing in de onderrug een beetje gebogen lopen. Verandering van de klachten zijn er vaak niet, ze worden niet erger maar ook niet minder.

Oorzaken

De wervelkolom (ook wel ruggengraat genoemd) loopt van de nek tot het staartbeen. In de wervelkolom zit een soort buis, het wervelkanaal. Uit dit wervelkanaal ontspringen zenuwen welke verder het lichaam in lopen. Tijdens het ouder worden wordt ook het wervelkanaal steeds nauwer. Dit komt vaak door slijtage. De kwaliteit van het kraakbeen tussen de wervels neemt af tijdens het ouder worden. Hierdoor kan er irritatie ontstaan wat zorgt voor extra botaanmaak. Dat zorgt ervoor dat de wervels dikker worden en het wervelkanaal nauwer wordt. Dit is een normaal proces tijdens het ouder worden. Toch kunnen op lange termijn de zenuwen knel komen te zitten. Dit zijn dan vaak de zenuwen in de onderrug die naar de benen lopen. Dit wordt dan lumbale wervelkanaalstenose genoemd. Kortweg ook wel stenose.

Behandeling stenose

Als podoloog kunnen we weinig aan de vernauwing in de rug veranderen. Wat wel kan helpen zijn oefeningen voor de rug. Daarmee maakt u de rug soepeler waardoor de zenuwen meer ruimte krijgen. Tevens kunnen spierversterkende oefeningen voor de rug ook goed werken. Wanneer de spieren namelijk sterker zijn helpen deze de wervelkolom te ondersteunen. Verder kunnen oefeningen ook voorkomen dat u krom gaat lopen of dat het krom lopen niet gaat verergeren. Voor begeleiding bij oefeningen kunt u het beste naar een fysiotherapeut of naar een oefentherapeut gaan.

Indien klachten echt heel ernstig zijn kan een operatie nodig zijn.

Is er nog iets dat u zelf kunt doen?

Wat u het beste kunt doen is dat u afwisselend gaat zitten, staan, liggen of lopen. Door de verandering van beweging komt er minder druk op de wervels te staan. Wanneer u liever niet gaat lopen omdat dit veel klachten geeft kunt u bijvoorbeeld gaan fietsen. Dan krijgt u toch beweging, maar het is minder belastend voor de rug. Indien overgewicht ook nog een rol speelt is het belangrijk dat u af gaat vallen. Overgewicht is namelijk extra zwaar voor uw gewrichten en zullen klachten niet ten goede komen.

Verder kunt u ook pijnstillers nemen. Het beste kunt u hiervoor contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan tips geven over de omgang met pijn en u advies geven over de pijnstillers. Zo krijgt u niet te veel, maar ook niet te weinig pijnstilling binnen.

Mocht u uiteindelijk een operatie ondergaan dan is het ook belangrijk dat uw conditie goed is. Hoe fitter u bent, des te sneller het herstel zal verlopen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op