Hernia

Een hernia (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. De uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw waardoor deze geïrriteerd of ontstoken geraakt. Het kan op verschillende plekken voorkomen, maar komt meestal voor in de lage rug. Het verslijten van wervelschijven is een proces wat voorafgaat aan de hernia. Dit noemt men ook wel discusprotrusie.

hernia

Oorzaken

Een hernia kan voortvloeien uit een slechte houding (veel zitten), overbelasting en weinig lichaamsbeweging. Ook kan het in de familie voorkomen (erfelijk). Verder worden we allemaal ouder en kan slijtage van een tussenwervelschijf ook aanleiding geven tot deze klacht.

Hernia symptomen

Het kenmerkt zich in eerste instantie met klachten in de lage rug, waarbij de pijn wisselend kan zijn. Soms zullen er periodes zijn dat u er geen last van heeft. Tijdens andere periodes kan het zijn dat u zelfs uw werk niet kan doen, omdat de pijn te hevig is. Omdat een hernia op een zenuw kan drukken kan de pijn uitstralen richting de billen en naar één of beide benen. De pijn richting de onderbenen uit zich vaak in krampen of tintelingen. Ook kan er sprake zijn van een verminderd gevoel of spierzwakte waardoor bijvoorbeeld een klapvoet kan ontstaan. Bij het hoesten, niezen of persen kunnen de klachten erger worden, omdat dan de druk op de tussenwervelschijven groter wordt. De oorzaak kan achterhaald worden door verschillende lichamelijke testen.

Behandeling hernia

Als er een vermoeden is op een hernia zal er terug worden verwezen naar de huisarts voor verder onderzoek. Mogelijk zal er een MRI worden gemaakt om in beeld te brengen waar deze precies zit en om te kijken hoe groot de uitstulping is. Een podoloog ziet regelmatig hernia klachten voorbij komen. Een podoloog kan deze klachten niet laten verdwijnen, maar alleen symptomen bestrijden wanneer er sprake is van een verkeerde voetstand (bijvoorbeeld een holvoet of een platvoet) of afwikkeling van de voet. Ook kan er sprake zijn van een beenlengteverschil, waardoor de klachten in de rug versterkt worden. Dit kan gecorrigeerd worden door middel van een podologische zolen. Veelal gaat een behandeling gepaard met consulten bij een kinesist die aan de slag gaat met het sterker maken van de spieren en het verbeteren van de houding.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op