Lage rugpijn (Lumbago of spit)

Lumbago is een verzamelnaam voor verschillende lage-rugpijn klachten, zoals spit. Deze treedt acuut op en gaat vaak gepaard met verkramping van spieren en irritatie van de lage rugwervels. Wanneer deze klacht niet behandeld wordt kan het chronisch (langer dan drie maanden) worden.

Lage rugpijn (Lumbago)

Oorzaken

Oorzaken voor het ontstaan van lumbago zijn dikwijls overbelasting. Blokkeringen van een wervelgewricht of verrekkingen en verkrampingen van rugspieren spelen hierbij een rol. Dat kan komen door bijvoorbeeld een verkeerde houding of een te abrupte beweging. Andere factoren zijn: stress, zwangerschap, overgewicht en een hernia.

Symptomen

Mensen ervaren een plots schietende en stekende pijn in de onderrug met soms uitstraling naar de billen en het bovenbeen. Ook kan dit gepaard gaan met stijfheid in de rug. Verder kunnen er krampen in de onderrug gevoeld worden.

Behandeling lumbago

Als er een verdenking is van een verkeerde stand/houding, dan kan de podoloog corrigerende zolen maken. Hierdoor komen uw voeten neutraler te staan en kunnen lage rugpijn klachten eventueel verminderd worden.

Lumbago kunt u verder laten behandelen door de chiropractor. Deze kan het geblokkeerde wervelgewricht weer in het gelid brengen. Verder bestaat de behandeling uit pijnstilling, in beweging blijven en kinesitherapie.

Wat kunt u zelf doen om lage rugpijn tegen te gaan?

Bij een acute pijn is het aan te raden dat u op een bed gaat liggen om de rug te laten ontspannen. Het is belangrijk dat u af en toe blijft bewegen, zodat de rug soepel blijft. Vermijdt de eerste paar dagen hef- en tilwerk. Verder kunt u pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) innemen als de klacht erger wordt.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op