Wat is PTTD?

PTTD (posterior tibial tendon disfunction) is een dysfunctie van de pees (m. tibialis posterior) welke aan de binnenzijde van de enkel loopt. De klacht ontstaat meestal in één voet en is een progressief verlopende aandoening. Dat houdt in dat de klachten, wanneer deze niet behandeld worden, steeds erger zullen worden. De klacht begint met een peesontsteking aan de binnenzijde van de enkel wat veelal gepaard gaat met pijn en zwelling. Hierdoor wordt de functie van de pees aangetast en kunnen er scheuren in de pees ontstaan. Een platvoet of verergerde scheefstand van de voet zullen de gevolgen zijn. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komt bij ongeveer 3% van de vrouwen boven de 40 jaar voor. Oorzaken welke een rol mee kunnen spelen zijn overgewicht, overbelasting, artrose van de middenvoet, hoge bloeddruk en diabetes.

Symptomen

Symptomen van PTTD worden onderverdeeld in een viertal stadia.

 • Stadium 1: Ontsteking/irritatie van de pees van de m. tibialis posterior. Er is pijn en zwelling aanwezig aan de binnenzijde van de enkel. De pees is nog intact en er is geen scheefstand van de voet.
 • Stadium 2: Verscheuring van de pees. Hierdoor zal er een platvoet ontstaan. De voet kan nog teruggebracht worden in de juiste stand.
 • Stadium 3: Verstijving van het onderste enkelgewricht.
 • Stadium 4: Verstijving van de gehele enkel.

PTTD behandelen

Bij de behandeling van PTTD zal er gekeken worden in welk stadium de voet zich bevindt. Dit zal middels een MRI of botscan gedaan worden. Na aanleiding hiervan zal er een bepaalde behandeling gestart worden.

 • Stadium 1: Middels een podologische zool zal de pees ontlast moeten worden. Indien er ook een gedeeltelijke scheur van de pees aanwezig is zal er ook een stevige hoog sluitende schoen gedragen moeten worden.
 • Stadium 2: De voetstand moet gecorrigeerd worden middels podologische zolen. Tevens zal er gedurende één jaar een brace gedragen moeten worden.
 • Stadium 3 en 4: Alleen chirurgisch ingrijpen en orthopedisch schoeisel zal nog hulp bieden.

Is er nog iets wat u zelf kunt doen?

 • Algemeen: Zorg dat u de belasting aanpast. Voorkom overbelasting, vermijd explosieve bewegingen en loop niet op zachte ondergronden (bijv. zand).
 • Schoenen: Bij schoenen is het belangrijk dat u stevige schoenen draagt. Wat demping in de schoen kan als prettig worden ervaren.
 • Pijn verminderen/ontspannen: Indien nodig kunt u een coolpack gebruiken om pijn te verminderen. Maak ook geregeld korte losmaakoefeningen. Een kinesist kan u hierbij helpen en indien nodig nieuwe oefeningen meegeven.
 • Adviezen t.a.v. sporten: Zoek indien nodig naar een alternatieve sport indien u uw eigen sport niet meer kunt beoefenen. Daarnaast is een goede warming-up en cooling-down belangrijk! Eventueel kunt u dit doen middels rekoefeningen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen