Artrose enkel

Men spreekt over artrose in de enkel wanneer het kraakbeen tussen het onderste en bovenste spronggewricht aan slijtage onderhevig is. Het kraakbeen wordt dunner en zachter waardoor het bot gaat vervormen en er zelfs uitsteeksels aan de gewrichten kunnen ontstaan. Wanneer het kraakbeen dunner wordt gaan de botten over elkaar schuren waardoor pijnklachten ontstaan. Wanneer er een uitsteeksel aan het bot of in het gewricht aanwezig is, kan dit de beweging beperken, waarbij ook klachten veroorzaakt worden. Door artrose kan een afwijkende voetstand ontstaan of een huidige voetafwijking verergeren.

artrose enkel

Symptomen

Wanneer het kraakbeen in de enkel slijt, geeft dit op den duur pijnklachten in de enkel. Wanneer de enkel belast wordt, zoals bij traplopen of sporten, zullen de klachten op dat moment verergeren. Het buigen en strekken van de enkels zal naar gelang de slijtage steeds moeilijker gaan. De enkel kan ook dik worden door vochtophoping of door een ontsteking.

Behandeling artrose enkel

Het proces van artrose kan niet worden stopgezet of teruggedraaid worden. Wel kan de afwijkende stand van de voeten gecorrigeerd worden met podologische zolen. Hierdoor staan de botten weer rechter op elkaar en wordt het schuren in het enkelgewricht verminderd. Op deze manier worden pijnklachten verlicht of kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen doordat de enkel wordt ontlast.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op