Zweepslag in de kuit

Heeft u last van zweepslag in de kuit? Dan heeft u een scheurtje in uw kuitspier. Deze blessure ontstaat vaak tijdens springen, sprinten of afzetten. Helaas kan het ook gebeuren op het moment dat u gewoon stilstaat. U merkt altijd meteen dat het mis is, er ontstaat een scherpe pijn in uw kuit en u kunt niet verder stappen. Heeft u last van een zweepslag aan uw kuit, wacht dan niet te lang en maak een afspraak met een van onze specialisten.

Zweepslag in de kuit

Symptomen en oorzaken

Een zweepslag gebeurt altijd plotseling en u heeft ook altijd direct door dat er wat mis is. Het ontstaat altijd wanneer u een krachtige inspanning verricht, zoals sprinten, versnellen of afzetten. Er scheurt een spiertje in uw kuitspier en u zult direct pijn ervaren. Dit zal voelen alsof er iets knapt in uw kuit, u kunt dit zelfs horen. Op het moment dat u een zweepslag krijgt is het belangrijk kom direct te starten met koelen en uw been omhoog te leggen. U kunt iedere dag proberen weer iets meer te bewegen, al is het belangrijk om goed uw grenzen aan te geven. Vaak duurt een blessure aan de kuitspier 2 tot 12 weken, echter is dit ook verschillend per persoon. Het is algemeen bekend dat mannen vaker last hebben van een zweepslag aan de kuitspier dan vrouwen.

Wat te doen bij een zweepslag?

Het goede nieuws is dat een spierscheur vanzelf kan herstellen. Het is belangrijk om uw kuit rust te gunnen en hoog te houden. Ook koelen is in de beginfase heel belangrijk. Kunt u na enkele dagen weer normaal stappen, dan heeft u geluk gehad en heeft er geen heftige zweepslag plaatsgevonden. Natuurlijk is het dan evengoed belangrijk om het sporten weer rustig op te bouwen. In het geval dat er wel ernstigere klachten zijn dan kunt u iedere dag proberen uw kuit weer iets meer te belasten.
Het is ook mogelijk om de zweepslag bij een podoloog te laten behandelen. Als u kiest voor een behandeling bij ons dan gaan wij met een persoonlijk behandelplan met u aan de slag. Medical taping voor directe verlichting, belastingadvies van uw kuit, podologische steunzolen, schoenadvies, lichamelijk onderzoek en oefeningen voor uw kuit kunnen allemaal deel uit maken van dit plan.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op