Shin Splints (MTSS/Scheenbeenirritatie)

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is de nieuwe medische benaming voor shin splints. Hierbij gaat het om de spier die achter het scheenbeen en het kuitbeen ligt. Het is een overbelastingblessure van het onderbeen. Deze klacht komt met name voor bij lopers, militairen en bij sporten waarin veel gesprongen wordt zoals bij volleybal, basketbal en turnen. Vrouwen hebben een groter risico op deze klacht in vergelijking met mannen.

De stabiliteit van het onderbeen wordt verzorgd door een aantal samenwerkende spieren in deze regio: de diepe kuitspier (musculus soleus), de achterste scheenbeenspier (musculus tibialis posterior) en de lange teenbuigspier (musculus flexor digitorum longus). Deze drie spieren hechten allemaal vast aan de binnenzijde van het scheenbeen. Bij overbelasting van deze spieren wordt er teveel getrokken aan het beenvlies. Dit kan zorgen voor irritatie en ontsteking van het beenvlies. Verder krijgt het onderbeen veel te verduren tijdens rennen en springen. Die krachten die op het onderbeen werken kan een stressreactie teweeg brengen van het bot.

shin splints

Symptomen shin splints

Als u last heeft van MTSS dan ontstaat er een stekende, zeurende bij aan de binnenkant van uw scheenbeen. De ergste pijn zult u ervaren in onderste deel van uw scheenbeen en dan met name op het bot. U zult merken dat u de pijn ervaart tijdens het sporten (lopen, springen, tennissen). Vaak zult u last hebben van de klachten bij aanvang van het sporten en nadat u klaar bent met sporten. Heeft u een ergere vorm van shin splints dan kunt u ook pijnklachten hebben tijdens het beoefenen van uw sport.

Oorzaken

Shin splints komt vaak voor bij sporters, zoals bij lopers en is een overbelasting blessure aan de spieren van het onderbeen. Er zijn diverse oorzaken te noemen die kunnen zorgen voor deze blessure. Eenzijdige training, intensivering van het lopen, heuvels oplopen of lopen op een harde ondergrond zijn enkele oorzaken van shin splints. Dit zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor overbelasting aan uw scheenbeen. Gun uzelf dus voldoende tijd voor herstel na het sporten, zodat u overbelasting kunt voorkomen. De klachten die ontstaan genezen vaak langzaam en kunnen snel terug komen indien geen adequate maatregelen getroffen worden.

Behandeling scheenbeenirritatie

Uw podoloog gaat kijken wat de mogelijke oorzaak is voor het ontstaan van de klacht. Mocht dit liggen aan o-benen of het naar binnen kantelen van de voeten (overpronatie), dan kunnen er corrigerende zolen worden gemaakt. Verder kan deze voetprofessional u advies geven over de belasting tijdens het sporten en tevens kan er een geschikt schoenadvies worden gegeven.

De kinesist kan eventueel een intensieve massage geven die gericht is op het verminderen van de spanning op de kuitspieren.

Wat kunt u zelf doen om shin splints te verminderen?

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. Dan zouden de klachten vanzelf moeten overgaan.  Ga niet te veel, te vaak en te zwaar trainen. Verder is het belangrijk om na elke sportsessie een goede warming-up en cooling-down te doen. Dit verkleint de kans op een scheenbeenirritatie. Kies ook een goede sportschoen die voldoende stabiliteit en schokdemping biedt. Ga hiervoor naar een speciaalzaak en laat u hiervoor informeren door gekwalificeerd personeel.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op