Illiopsoas syndroom

De musculus iliopsoas, ook wel de heup-lendenspier genoemd, is een belangrijke spier in de heupregio. Deze spier bestaat uit twee afzonderlijke spieren: de musculus psoas major en de musculus iliacus. Deze spier is verantwoordelijk voor het buigen van het heupgewricht en het naar buiten draaien van het bovenbeen. Het illiopsoas syndroom is een aandoening aan de slijmbeurs en/of pees van de iliopsosas spier. Er is sprake van een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis). Ook kunnen ze beide zijn aangedaan.

Symptomen

Beide aandoeningen, slijmbeursontsteking en peesontsteking, veroorzaken grotendeels dezelfde klachten. Zo ervaren mensen met een iliopsoas syndroom pijn aan de voorzijde van het heupgewricht, in de liesregio en pijn bij het strekken en/of buigen van de heup/knie. Er kan ook een pijnlijke (knap) in de heup te voelen zijn. Men voelt pijn bij dagelijkse activiteiten zoals: het aandoen van sokken of schoenen of tijdens het lopen van een helling. Tevens kan er ook pijn in de onderrug voelbaar zijn.

Oorzaken

Deze klacht kent verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn: een acuut trauma, overbelasting of reumatoïde artritis. Ook kan de klacht ontstaan bij het tillen van zware voorwerpen met een gestrekte heup, roeien, lopen en atletiek.

Behandeling Iliopsoas syndroom

Mocht de podoloog een afwijkende voetstand constateren, dan kan er met podologische zolen gestart worden om u in een meer neutrale stand te zetten. Hierdoor zal de belasting op deze spier verminderd worden.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Belangrijk is om voldoende rust te nemen, zodat de spier en/of slijmbeurs zich kunnen gaan herstellen. Probeer daarbij zoveel mogelijk belastende activiteiten te vermijden.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op