Pes transversus (doorgezakte voorvoet)

Een pes transversus is een doorgezakte voorvoet en wordt ook wel een spreidvoet genoemd. Dit komt regelmatig voor en wordt vaak gezien als oorzaak voor voorvoetklachten. Een spreidvoet wordt herkend aan een brede voorvoet, spreidstand van de tenen en het zwakker worden van de middenvoetsbeentjes. Het is dus niet echt een specifieke klacht, maar zegt meer over het voettype.

Oorzaken

Een spreidvoet kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het aangeboren zijn of door reuma komen. Ook kan het komen door het dragen van schoenen met hoge hakken, langere periodes staan of overgewicht. Tevens kunnen verzwakte middenvoetsbeentjes zorgen dat de voetboog in de voorvoet niet meer in stand wordt gehouden, waardoor de doorgezakte voorvoet ontstaat.

Symptomen

Mensen met een spreidvoet kunnen klachten ervaren als: pijn onder de bal van de voet, een scherpe of schietende pijn in de voorvoet regio en vorming van eelt en/of likdoorns onder de bal van de voet door overmatige druk. Bij het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hakken of onvoldoende breedte) kan bij dit voettype ook een hallux valgus ontstaan.

Behandeling van doorgezakte voorvoet

Uw podoloog kan de voetstand corrigeren door middel van op maat gemaakte zolen. Deze brengen als het ware weer een natuurlijke voetboog in de voorvoet, waardoor veel klachten verholpen worden.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

U kunt ervoor zorgen dat u gedegen schoeisel draagt om klachten bij een spreidvoet te reduceren door een schoen aan te schaffen die voldoende breedte heeft bij de bal van de voet. Bekijk hieronder het filmpje over schoenadvies.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op